Annons

Karl Sigfrid:Migrationen sänke både för Löfven och Johansson

Ylva Johansson har fåt den omöjliga uppgiften att samordna EU:s migrationspolitik.
Ylva Johansson har fåt den omöjliga uppgiften att samordna EU:s migrationspolitik. Foto: Maja Suslin/TT

Socialdemokraterna har i åratal väntat på att EU ska lösa Sveriges migrationsproblem genom att omfördela bördorna. Nu är Ylva Johansson ansvarig, och det är en omöjlig uppgift som hon har fått.

Publicerad

Brottsbekämpning, terror-bekämpning, yttre gränskontroller och migration får Sveriges nya EU-kommissionär på sitt bord. ”Ylva Johansson får blytung portfölj”, skriver socialdemokratiska Aktuellt i politiken, och en tung portfölj är förstås bra. Om man orkar bära den. I Ylva Johanssons fall blir det svårt att hantera migrationsfrågan. Hon kommer närmast från en regering som år efter år har skjutit ifrån sig migrationsproblemen med hänvisning till att vi inväntar gemensamma EU-lösningar.

Inför det senaste riksdagsvalet var Socialdemokraternas linje att det kommer för många asylsökande till Sverige (SvD 4/5-18). Men utöver en tuffare behandling av dem som fått avslag på sin asylansökan hade S inte många konkreta förslag på hur det skulle gå till att minska trycket. När Löfven pressas om flyktingpolitiken brukar han framhålla EU-solidaritet som en universallösning. ”Det kan inte vara en eller två eller tre länder som landar i ett gemensamt ansvarstagande utan det måste vi hjälpas åt med”, sa han i våras med udden riktad främst mot Polen och Ungern (Expressen 14/4).

Annons
Annons
Annons