Migranter används som vapen i "hybridattack"

Polska gränsvakter ses från den belarusiska sidan av gränsen vid orten Grodno, där ett okänt antal migranter uppehåller sig i hopp om att komma in i Polen och vidare i Europa.
Polska gränsvakter ses från den belarusiska sidan av gränsen vid orten Grodno, där ett okänt antal migranter uppehåller sig i hopp om att komma in i Polen och vidare i Europa. Foto: Ramil Nasibulin/AP/TT

Migrantkrisen vid gränsen mellan Polen och Belarus har av EU beskrivits som en belarusisk ”hybridattack”. Men vad är en hybridattack och är den här typen av angrepp något nytt?

En forskare på Försvarshögskolan reder ut begreppen.

Under strecket
Marielle Theander Olsson/TT
Publicerad
Annons

En hybridattack kan beskrivas som en kombination av olika fientliga handlingar i gråzonen mellan krig och fred, i syfte att destabilisera motståndaren. Det kan till exempel handla om militära hot, informationsoperationer, cyberangrepp eller ekonomiska maktmedel.

Begreppet ”hybrid warfare”, hybridkrigföring, myntades 2006 för att beskriva den libanesiska och Iranstödda milisen Hizbollahs blandning av gerillataktik och konventionell militär strategi i kriget mot Israel den sommaren.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons