Annons
X
Annons
X

Migrantarbetare får fackstöd

De utnyttjas som billig arbetskraft under slavliknande förhållanden och är enligt lag förbjudna att vara med i facket. SvD Näringsliv kan idag avslöja att migrantarbetarna som bygger arenor inför fotbolls-VM i Qatar för första gången någonsin ska få möjlighet att organisera sig.

Byggboomen inför fotbolls-vm 2022 har gjort att hundratusentals migrantarbetare från fattiga länder har rekryterats till Qatar. en del av dem SvD Näringsliv pratat med har inte fått ut den lön som lovats och de har blivit fråntagna sina pass.-
Byggboomen inför fotbolls-vm 2022 har gjort att hundratusentals migrantarbetare från fattiga länder har rekryterats till Qatar. en del av dem SvD Näringsliv pratat med har inte fått ut den lön som lovats och de har blivit fråntagna sina pass.- Foto: YVONNE ÅSELL/SVD.

SVD I QATAR | BLÄDDRA TILL HÖGER FÖR FLER BILDER

Migrantarbetarnas situation i Qatar har fått det globala Bygg- och träfacket (BWI) att agera. På sitt styrelsemöte i Genève i förra veckan fattade organisationen ett inriktningsbeslut om att arbeta fram ett förslag om hur migrantarbetarna ska kunna organisera sig i länder där fackföreningar är förbjudna.

Genom direktanslutning i världsorganisationen tänker man runda den qatariska lagstiftningen som förbjuder 94 procent av arbetskraften i landet att vara med i facket. Enligt det qatariska arbetsmarknadsministeriet får endast infödda qatarier organisera sig fackligt.

SvD Näringsliv var med när BWI:s representanter besökte den rika Gulfstaten för några veckor sedan och man för första gången började prata högt om organisering.

Annons
X

– Ni är 1,5 miljoner. De behöver er. Det är ni som bygger deras land och det är ni som kommer att bygga fotbolls-VM 2022. Ni ska ha rättigheter, sade Johan Lindholm, Svenska Byggnads ordförande.

Han är först ut att tala till en grupp migrantarbetare på ett hemligt möte som hålls på en restaurang i Qatars huvudstad Doha.

De fackliga ledarna har gått dit i små grupper för att inte väcka någon uppmärksamhet. Snabbt fylls lokalen längst bak i restaurangen med migrantarbetare från bland annat Bangladesh, Indien och Nepal. De har tagit sig hit på sin enda lediga dag i veckan för att höra vad BWI:s representanter har att säga.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  På plats finns även en advokat för att upplysa om rättigheter i ett land med det så kallade ”kafala”-systemet, som av människorättsorganisationer och facket beskrivs som en livegenskap och en form av modernt slaveri.

  Systemet bygger på att arbetsgivaren är värd och sponsor för migrantarbetaren. Snickarna och målarna vi pratar med på det hemliga mötet i Doha säger att de lämnat ifrån sig sina pass vid ankomsten till Qatar. De får inte byta jobb och de får inte åka hem utan arbetsgivarens tillåtelse.

  En av männen på restaurangen tar upp en bunt kvitton och berättar att arbetsgivaren tvingar sina anställda att handla all sin mat i bespisningen som drivs av företaget. Priserna är höga och en stor del av lönen försvinner där. Hade de fått laga mat själva så hade det blivit hälften så dyrt och mer pengar hade kunnat skickas till familjerna i hemlandet.

  **En annan säger **att han inte fått lön på sex månader och att företaget inte förnyat hans id-kort vilket innebär att han kan bil deporterad när som helst. Utblottad och skuldsatt vet han inte vad han ska ta sig till. Ingen av dem vi pratar med har hittills klagat hos sin arbetsgivare eller kontaktat myndigheterna. Men mannen med kvitton säger att han fått nog. Han vill agera även om det kan kosta honom dyrt.

  – Jag kanske råkar illa ut men det finns 16 000 arbetare på företaget jag jobbar för som kan få det bättre. Jag gör det, jag är inte rädd, säger han.

  BWI:s generalsekreterare Ambet Yuson berättar för mannen att det är svårt att få till en förändring om man är ensam. Många måste gå samman och kräva sin rätt, det är så fackföreningar fungerar, förklarar han. Yuson erbjuder hjälp, en advokat som kan driva ärendet till domstol, men i gengäld kräver han en lista med underskrifter från fler byggnadsarbetare. Han lovar anonymitet och försäkrar att ingen utomstående ska få tillgång till listan.

  ”Den riktiga förändringen måste komma inifrån”.
  **Byggnads ordförande Johan Lindholm. **

  Efter påtryckningar från omvärlden presenterade organisationskommittén för VM i Qatar ett åtgärdsprogram i februari i år. Där fastställde man bland annat löne- och boendestandard samt tuffare inspektioner på arbetsplatserna. Entreprenörer som inte följer regelverket skulle straffas och bli av med sina kontrakt.

  Byggnadsarbetarna som SvD Näringsliv träffar berättar dock att deras villkor inte förbättrats. Att driva en process själv mot sin arbetsgivare är för de allra flesta migrantarbetare i Qatar omöjligt eftersom det kräver advokater och stora summor pengar.

  När SvD Näringsliv deltog diskuterade BWI:s representanter direktanslutning i organisationen på plats i Doha. Bland annat finns det en ambition om att skapa lokala nätverk dit migrantarbetare kan vända sig för att få stöd. Man vill öppna ett kontor och erbjuda advokathjälp. I fredags tillsattes därför en grupp som ska ta hitta ramarna för ett framtida fackligt medlemskap, Byggnads ordförande Johan Lindholm ingår i den.

  Gruppen ska presentera sina förslag på BWI:s världsstyrelsemöte som hålls i Sverige i maj nästa år, där ett formellt beslut kommer att fattas.

  – Vi vill ge FIFA signaler om att vi aldrig tänker sluta arbeta med den här frågan. Vi har satt spaden i Qatars sand och nu ska vi se till att det händer något, säger han.English version: Qatar migrant workers get global union support.

  Diskutera den här artikeln på SvD Börsforum

  Klicka här för att gå till debatten

  Här kan du diskutera allt som rör sig inom aktier, företag eller ekonomi i stort.  Om du inte redan har en SvD-prenumeration kan du skapa ett konto utan kostnad här.

  Idrotten blundar för slavbyggen svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Byggboomen inför fotbolls-vm 2022 har gjort att hundratusentals migrantarbetare från fattiga länder har rekryterats till Qatar. en del av dem SvD Näringsliv pratat med har inte fått ut den lön som lovats och de har blivit fråntagna sina pass.-

  Foto: YVONNE ÅSELL/SVD. Bild 1 av 6

  Byggnads ordförande Johan Lindholm återvänder till Qatar för att följa upp och med egna ögon se vad som har hänt sedan han var där för drygt ett år sedan. Han ser inga förbättringar.

  Foto: YVONNE ÅSELL/SVD. Bild 2 av 6
  Foto: YVONNE ÅSELL/SVD. Bild 3 av 6
  Foto: YVONNE ÅSELL/SVD. Bild 4 av 6
  Foto: YVONNE ÅSELL/SVD. Bild 5 av 6
  Bild 6 av 6
  Annons
  X
  Annons
  X