Annons

Migrantarbetare får fackstöd

De utnyttjas som billig arbetskraft under slavliknande förhållanden och är enligt lag förbjudna att vara med i facket. SvD Näringsliv kan idag avslöja att migrantarbetarna som bygger arenor inför fotbolls-VM i Qatar för första gången någonsin ska få möjlighet att organisera sig.

Under strecket
Publicerad

Byggboomen inför fotbolls-vm 2022 har gjort att hundratusentals migrantarbetare från fattiga länder har rekryterats till Qatar. en del av dem SvD Näringsliv pratat med har inte fått ut den lön som lovats och de har blivit fråntagna sina pass.-

Foto: YVONNE ÅSELL/SVD. Bild 1 av 6

Byggnads ordförande Johan Lindholm återvänder till Qatar för att följa upp och med egna ögon se vad som har hänt sedan han var där för drygt ett år sedan. Han ser inga förbättringar.

Foto: YVONNE ÅSELL/SVD. Bild 2 av 6
Foto: YVONNE ÅSELL/SVD. Bild 3 av 6
Foto: YVONNE ÅSELL/SVD. Bild 4 av 6
Foto: YVONNE ÅSELL/SVD. Bild 5 av 6
Bild 6 av 6

Migrantarbetarnas situation i Qatar har fått det globala Bygg- och träfacket (BWI) att agera. På sitt styrelsemöte i Genève i förra veckan fattade organisationen ett inriktningsbeslut om att arbeta fram ett förslag om hur migrantarbetarna ska kunna organisera sig i länder där fackföreningar är förbjudna.

Genom direktanslutning i världsorganisationen tänker man runda den qatariska lagstiftningen som förbjuder 94 procent av arbetskraften i landet att vara med i facket. Enligt det qatariska arbetsmarknadsministeriet får endast infödda qatarier organisera sig fackligt.

Annons
Annons
Annons