Annons
X
Annons
X

”Mig äger ingen” blir film

Av Spektra, TT

Nu är det klart: succéboken ”Mig äger ingen” blir film. Författaren Åsa Linderborg valde till sist regissören Kjell-Åke Andersson, som tidigare gjort bland annat ”Min store tjocke far”.

Han hade gjort en väldigt fin läsning av min bok, säger Åsa Linderborg.

Åsa Linderborgs bok ”Mig äger ingen” hann knappt recenseras innan det började ryktas att den skulle bli film. Många regissörer och producenter kände sig kallade. Men Åsa Linderborg var kallsinnig i början.

Annons
X

Jättemånga läsare har hört av sig och sagt att ”det får absolut inte bli film av det här, det skulle förstöra min läsupplevelse”. Så tänkte jag också, men det var så väldigt många filmskapare som hörde av sig. Jag kände väl ingen entusiasm för någon av dem - tills jag träffade Kjell-Åke Andersson. Han hade gjort en väldigt fin läsning av min bok och jag kände direkt att han skulle kunna göra den, säger hon.

Kjell-Åke Andersson har tidigare gjort filmer som ”Min store tjocke far”, ”Juloratoriet” och ”Pirret”. Han beskriver ”Mig äger ingen” som en ”en oerhört känslig och stark berättelse om en flicka och hennes pappa”.

TT Spektra: Vilka är de omedelbara svårigheterna med att förvandla boken till film?

– Till och börja med kräver den ett bra handlag och en respekt för författaren. Dessutom respekt för de individer som existerar och har existerat, säger Åsa Linderborg.

Manus ska skrivas av Pia Gradvall, som även skrev manus när boken blev radioteater för en tid sedan. Inga skådespelare är ännu färdiga, men Åsa Linderborg dristar sig ändå till en önskan.

– Jag vill inte lägga mig i det arbetet men jag tycker att Leif Andrée gjorde ett jättebra jobb när han spelade min pappa i radioteatern, säger hon.

Kjell-Åke Andersson tycker att det är alldeles för tidigt för att ens beröra skådespelare.

– Hold your horses. Vi är fortfarande i ett väldigt initialt stadium. Det finns inget sådant färdigt ännu. Men visst, Leif Andrée är en bra typ. Fast jag kan inte lova någonting ännu.

Det är oklart när inspelningen drar igång. Manuset är inte ens påbörjat ännu.

– Men jag beräknar att vi kan dra igång i början av 2010, säger producenten Francy Suntinger till Sydsvenskan.

Stockholm TT Spektra

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X