Annons
X
Annons
X

Miffy hade blicken riktad rakt mot läsarna

Dick Bruna 1927–2017

Dick Bruna
Dick Bruna Foto: Koen van Weel / TT

Passande nog föddes Dick Bruna 1927 – kaninens år enligt kinesisk astrologi.

För det var med sin vita kanin han kom att bli känd för världen. På holländska heter hon Nijntje, som ett litet holländskt barn som ännu inte behärskar språket skulle uttala det – ”lilla kanin”. Övriga världen känner henne som Miffy, en lika typisk symbol för Holland som träskor och tulpaner.

Miffy föddes när illustratören och grafikern Dick Bruna skulle underhålla sin då ettårige son efter att de sett en kanin ute i sanddynorna på den holländska kusten. Inspirerad av Matisse, Picasso och De Stijl-rörelsen skapade Bruna en figur med rena linjer, starka färger, en mun i form av ett kryss och med blicken riktad rakt mot läsarna – barn över hela världen. 1955 gavs den första boken ut, och det skulle komma att bli ytterligare ett trettiotal, samt kläder, leksaker, tv-serier och filmer.

Annons
X

Men Miffy var inte någon omedelbar succé. Föräldrar tyckte att det var för simpelt tecknat, att färgerna var för starka och att blått och grönt inte passade ihop. ”Jag tänkte att det var trevligt att göra allt så enkelt som möjligt, för att ge utrymme för barnens fantasi”, förklarade Bruna i en intervju med The Guardian (15/2 2006).

Trots den till synes okomplicerade figuren, låg det hårt arbete bakom hans kanin. För varje bok målade Bruna hundratals versioner och särskilt mycket tid lade han på den karaktäristiska munnen – en millimeters lutning kunde avgöra skillnaden mellan glädje och sorg. Från början hade kaninen inget angivet kön, men i den sjätte boken, ”Miffys födelsedag” (1970) bestämde sig Bruna för att hon var en flicka, eftersom han hellre ville måla klänningar än byxor.

För att vara en beskedlig liten gnagare har Miffy varit inblandad i en del uppmärksammade kontroverser. Bruna uttryckte flera gånger sin irritation över Hello Kitty, skapad 1974 av det börsnoterade japanska företaget Sanrio, som han tyckte var en kopia av hans kanin. Likheterna är många, som de enkla linjerna, de stora huvudena och den barnsliga blicken. Och med Hello Kittys vän, kaninen Cathy, hade företaget gått för långt. 2010 stämdes de av Bruna, och Cathy togs bort ur produktionen.

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Liksom sitt japanska anti-syskon har Miffy gått från att ha varit en figur skapad för barn, till att också tilltala vuxna, något som inte alltid förflutit problemfritt. I december förra året upprördes många av en tröja på vilken Miffy sitter framför en tårtbit under orden ”Diet starts tomorrow”. Miffys officiella twitterkonto besvarade kritiken med att tröjan var riktad till vuxna, inte barn.

  Och kanske finns det också en mörkare, vuxnare berättelse hos Miffy. Det föreslog i alla fall konstnären Hugo Kaagman, som inför kaninens 60-årsdag gjorde en Miffy-tolkning i form av en punkig staty, långt ifrån Brunas minimalistiska original. Kaagman hade nämligen själv besökt sanddynerna ute vid den holländska kusten, där Bruna först inspirerades, och berättade i Independent att de ligger under havsnivå. Om kaninerna gräver alltför ihärdigt kan vattnet bryta igenom, vilket utgör en stor fara för den som befinner sig där.

  Böckerna om den lilla kaninen har sålt i mer än 85 miljoner exemplar, och översatts till över 50 språk. Dick Bruna refereras ofta till som Miffys far, men efter att ha fyllt 80 år började han kalla sig själv för Miffys farfar. När han dog, den 16 februari, byttes profilbilden på Miffys officiella twitterkonto ut. Den föreställer nu en liten vit kanin med en enda tår rullandes nerför kinden.

  Annons
  Annons
  X

  Dick Bruna

  Foto: Koen van Weel / TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X