Midsommarmaten från norr till söder

Vi handlar mycket mat i midsommar, men vi handlar olika. Sommarens stora mathelg är här, men medan norrlänningarna håller sig till traditionellt sillbord föredrar skåningarna prinskorv och stockholmarna alltmer tårtor.

Under strecket
Publicerad
Annons

– Matmässigt är vanorna kring midsommar jämförelsevis konstant år från år, men man kan se att midsommarförsäljningen av tårtor och bakelser ökat i stockholmsområdet. Om man tittar på traditionella midsommarprodukter ser man en ökning av gräddfil i norr och matjessill i väst, säger marknadschefen på Hemköp, Fredrik Jakobsson, i ett pressmeddelande.
Hemköp har kartlagt vad de olika regionerna föredrar på midsommarbordet.
I Norrland gäller strömming, knäckebröd och marinader. Stockholmarna föredrar rom, kaviar och lagrad ost och på göteborgarens bord finns helst matjessill. Smålänningar och östgötar äter gärna gräddfil till löksillen och i Skåne är midsommarfavoriten prinskorv. För Ica Kvantum i Nynäshamn betyder midsommar att det säljs dubbelt så mycket mat som inför en vanlig helg.

– Efter julafton så är det midsommar som står högst, säger Ica-handlaren Bo Backman om försäljningen.
Han ser äntligen hur handeln tar fart efter en trög start, då sommargästerna på grund av vädret valt att stanna hemma i
stället.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons