Annons

Midsommar – en hälsosam högtid

Fisk, färskpotatis och jordgubbar. Maten vi äter på midsommar hör till de mer hälsosamma festmåltiderna. Dessutom lyser godiset med sin frånvaro.

Under strecket
Kristina Erkenborn / TT
Publicerad

Sill, jordgubbar och grillmat senare på kvällen. Vid midsommar håller vi på traditionerna vilket avspeglas i handels försäljningssiffror.

Bild 1 av 5

Många väljer att göra sin egen sill till midsommar och försäljningen av gräslök skjuter i höjden.

Foto: Pelle Bergstöm Bild 2 av 5

Ulrika Davidsson är kostrådgivare och kokboksförfattare.

Foto: Christine Olsson/TT Bild 3 av 5

Claes Salomonsson är presschef på Axfood.

Foto: Stefan Nilsson Bild 4 av 5

Klassisk midsommarmat är matjessill, gravad lax, räkor och hårdkokt ägg serverat med nykokt färskpotatis.

Foto: Dan Strandqvist Bild 5 av 5

Svensk högtidsmat baseras på det klassiska smörgåsbordet, vilket betyder att vi till stora delar äter samma mat på jul, påsk och midsommar.

– Vi gör det för att vi gillar och vill ha det traditionella. Jag tror inte att midsommar är högtiden då folk svävar ut och väljer andra saker.

Annons
Annons
Annons