Annons
X
Annons
X

Middleton redigerade Shakespeare

Skrev William Shakespeare verkligen alla sina mästerverk själv? Frågan ställs på sin spets av forskare som nu kommit fram till att en annan dramatiker både redigerat och lagt till i texterna.

På Shakespeares tid var sir Thomas Middleton (1580–1627) en välkänd pjäsförfattare. Idag är han rätt bortglömd, men nya rön visar att han troligen inte bara bidrog till att efter bardens död redigera hans verk utan också skrev cirka 10 procent av texterna i Macbeth och Lika för lika.

Bevisen finns samlade i Thomas Middleton: The Collected works and companion (Oxford university press, OUP). Ett lika digert som imponerande lagarbete mellan 75 forskare från ett dussin länder, vilket den 22 november lanseras vid en mottagning på Londons Globe Theatre.

Litteraturvetare har länge misstänkt att Middleton stilistiskt kan ha påverkat de ovan nämnda pjäserna. Men bevisbördan har nu utsträckts till att omfatta även historiska fakta; texten refererar flera gånger till händelser som ännu inte hade inträffat då Shakespeare avled i april 1616.

Annons
X

–Att det förhåller sig så anser vi oss nu verkligen kunna bevisa. Dessutom kan vi precisera vilka stycken som faktiskt skrevs av Middleton, säger förläggaren Gary Taylor till tidningen The Times.

Så till exempel anknyter en scen i Macbeth – med lady Macduff strax före mordet på hennes son – till omständigheter länkade till en skandalbetonad rättegång efter mordet på Thomas Over­bury år 1616. Men Shakespeare skrev sin pjäs redan 1606.

Professor Taylor tror att förklaringen till att Middletons pjäser så snabbt föll i relativ glömska, har att göra med Shake­speares berömmelse under livstiden:

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  –Hans kollektiva verk publicerades redan sju år efter författarens död. I Middletons fall fanns ingen som gjorde sig samma besvär.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X