Annons
X
Annons
X

Microsoft lanserar egen musiktjänst

It-företaget Microsoft drar igång en egen musiktjänst med över 30 miljoner låtar att lyssna på. Det innebär att konkurrensen skärps för andra tjänster som Spotify, Wimp och Apples Itunes. För Microsoft är det också ett sätt att öka lockelsen med företagets nya operativsystem för datorer, datorplattor och mobiler.

Musiktjänsten ska finnas tillgänglig i alla Windows 8-datorer och mobiler med Windows Phone 8.

Musiktjänsten ska finnas tillgänglig i alla Windows 8-datorer och mobiler med Windows Phone 8. Foto: SCANPIX

Microsoft, världens största mjukvaruföretag, kommer med en ny musiktjänst, Xbox music. Tjänsten kommer först att fungera med spelkonsolen Xbox men framför allt ska den användas ihop med alla nya datorer och datorplattor som kommer ut på marknaden i slutet av oktober, i samband med att Microsoft lanserar sitt nya operativsystem Windows 8.

Strax därefter kommer den nya musiktjänsten också att börja fungera med de nya Windows-mobiler som beräknas komma ut på marknaden under november. De bygger på ett annat, nytt operativsystem från Microsoft, Windows Phone 8, gjort speciellt för smarta mobiler.

• LÄS OCKSÅ: Steve Ballmers mål: att göra som Apple
• LÄS OCKSÅ: Pressat Microsoft tar tre nya grepp
[

Annons
X

Microsoft har tidigare försökt sig på musik men inte haft några större framgångar med sin mediespelare Zune och dess musiktjänst. Nu kommer Microsoft med en omfattande satsning där bolaget lockar med att globalt ha över 30 miljoner låtar tillgängliga i sina centrala datorer. Alla låtar blir inte tillgängliga i alla länder.

Den som vill kan sedan via internet lyssna på strömmande musik till sin dator eller datorplatta med Windows 8. I grundutförandet kostar tjänsten inget, däremot blir det reklamavbrott efter 15-20 minuter. Den här varianten fungerar även med de datorplattor som kommer i slutet av månaden och som bygger på lika nya Windows RT.

Ett annat alternativ är en prenumeration för 10 dollar (omkring 70 kronor) i månaden för obegränsad tillgång till strömmande musik. Då slipper man reklam och kan dessutom lyssna på musiken i en mobil med Windows Phone 8 eller via Xbox och tv:n därhemma.

Den som vill kan också köpa låtar styckvis eller per album för att alltid ha dem tillgängliga i mobilen eller datorn.

• LÄS OCKSÅ: Digital boom för musikbranschen](http://www.svd.se/7394838.svd)
• LÄS OCKSÅ: Apples radioplaner ett allvarligt hot mot Spotify [

Enligt Microsoft ska bolagets nya musiktjänst senare även börja fungera för de som laddar ned en Xbox music-app till sin Iphone eller Android-mobil.

För flera av de specialiserade nätmusikföretagen som Spotify, Wimp, Pandora med flera kan Microsofts nya musiktjänst bli en allvarlig utmanare. Eftersom den ska finnas tillgänglig i alla Windows 8-datorer och mobiler med Windows Phone 8 så kan Microsoft snabbt få spridning.

Ur Microsofts perspektiv är det också ett sätt att göra Windowsdatorer och Windows Phonemobiler mer populära. Precis på samma sätt som Apples produkter fått draghjälp av musiken och annat innehåll i Itunes.

När det gäller vanliga datorer har Windows en väldigt stark ställning. Däremot har Microsoft haft väldigt svårt att komma in på mobilmarknaden där man samarbetar med företag som Nokia och Samsung. Genom att locka med en musiktjänst hoppas bolaget få upp konsumenternas intresse för de nya Windowsmobiler som nu snart börjar säljas.

I Sverige lanseras Xbox music 26 oktober i samband med att Windows 8 släpps ut.

• LÄS OCKSÅ: Samsung tecknar avtal med Spotify](http://www.svd.se/7486346.svd)
• LÄS OCKSÅ: Spotify värt 26 miljarder kronor

Annons
Annons
X

Musiktjänsten ska finnas tillgänglig i alla Windows 8-datorer och mobiler med Windows Phone 8.

Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X