Microsoft köper upp Navision

Under strecket
Publicerad
Annons

Den amerikanska programvaru-jättens köp av det danska affärssystemföretaget Navision är nu klart. Affären innebär att Navisions aktieägare får 1,3 miljarder dollar (13,3 miljarder kronor), vilket motsvarar 300 danska kronor för varje Navisionaktie.
Den förhållandevis stora prislappen motiveras av att det mesta av Navisions omsättning är licensintäkter och att det därmed är ett mycket lönsamt företag. Försäljningen sker genom ett väl utbyggt globalt specialiserat återförsäljarnät, vilket bidrar till ett högt pris.

Navision utvecklar affärssystem som arbetar på Intel/Windows-plattformar, avsett för små- och medelstora företag. Navision är alltså endast i undantagsfall konkurrent till de svenska leverantörerna av affärssystem IBS, IFS och Intentia.
Navisions omsättning har hittills legat kring 2 miljarder kronor per år, men när programmen blir en del i Microsofts produktutbud i satsningen dot-net (.Net) ökar antagligen försäljningen av de danska programmen väsentligt. Tidigare har Microsoft köpt
programvaruföretaget Great Plains, som framför allt utvecklar CRM-program (för säljstöd och kundvård). Men med Navisions processtödjande affärsprogram ökar Microsoft trycket på de bransch-ledande företagen som Siebel, SAP och Oracle.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons