Hugo Rehnberg

Sveriges mest omtalade intervjuform – nu som podcast. Hugo Rehnberg möter en ny gäst varje vecka.

GÅ TILL PODDEN

Lyssna på Min helg-podden

Sveriges mest omtalade intervjuform – nu som podcast. Hugo Rehnberg möter en ny gäst varje vecka.

GÅ TILL PODDEN
Foto: August Images/So Photo Agency
Perfect Guide

Michelle Pfeiffer: ”Jag var så petig att jag blev omöjlig att anlita”

På toppen av sin karriär gick Michelle Pfeiffer under jorden. Nu återvänder hon till skådespeleriet – i det kontroversiella dramat Mother!.

Michelle Pfeiffer har en bekännelse: hon återvände till skådespeleriet för att slippa det verkliga livet.

Annons
X

– Jag kände att jag behövde återgå till arbetet för att få en paus från verkligheten, säger hon. Den kan vara otroligt utmattande, haha.

På toppen av sin karriär – med tre Oscarsnomineringar, en Golden Globe-statyett och klassiska filmer som Scarface, Batman återkomsten och Farligt begär – gick Michelle Pfeiffer under jorden. Hon packade in man och barn i bilen, lämnade Hollywood och satte kurs norrut där familjen bosatte sig på en ranch.

– Jag blev väldigt noggrann med var jag filmade, hur länge jag var borta och om det skulle krocka med barnens scheman. Jag var så petig att jag blev omöjlig att anlita. Nu är barnen utflugna och, som de säger, när eleven är redo dyker mästaren upp.

I det här fallet: Darren Aronofsky. Den Oscarsnominerade regissören, känd från filmer som Black swan, The Wrestler och Requiem for a dream, flög över till Los Angeles för att locka ut Michelle Pfeiffer i rampljuset. I portföljen: manuset till nya filmen Mother!.

– Jag tänkte: ’Vad i helvete är detta?’. Det var väldigt provokativt. Jag har aldrig läst något liknande tidigare.

Den kontroversiella filmen möttes av både ovationer och burop när den öppnade Venedig filmfestival i september. Handlingen kretsar kring ett par, spelade av Jennifer Lawrence och Javier Bardem, vars liv vänds upp och ner när två främlingar (Michelle Pfeiffer och Ed Harris) knackar på dörren en sen kväll. Vad som följer är ett klaustrofobiskt drama så laddat att en tjutande tekittel får publiken att greppa grannens arm i biosalongen. Repetitioner skedde under tre månader i en lagerlokal i Brooklyn där Darren Aronofsky ritat upp huset med en krita.

– Vi var inte tillåtna att gå genom fantasiväggarna som han kritat upp. Det var en stor grej. Vi skulle röra oss som om vi var på inspelningen och han filmade långa tagningar utan att bryta.

Darren Aronofsky rörde sig i skuggorna med sin Iphone.

– Åh, Iphonen. Jag tyckte det var obehagligt och väldigt påträngande. Det finns antagligen en hel version av filmen på hans mobiltelefon som flyter omkring någonstans.

Sexscenen med Ed Harris gick förvånansvärt enkelt.

– Vi träffades första gången på första inspelningsdagen och jag kände mig omedelbart bekväm med honom. Vi satte oss ner med Darren och jag hade en massa frågor om hur det skulle filmas, ljuset och vinklarna. Det är aldrig lätt att göra sexscener, jag har gått igenom det med flera andra skådespelare
tidigare, men med Ed Harris var det enkelt.

Michelle Pfieffer i Mother!.
Michelle Pfieffer i Mother!.

Skymning, New York. Solen i skärvor mellan skyskraporna. På femte avenyn går trafiken från flod till ebb och i horisonten ekar sirenerna långsamt bort. I en hotellsvit ovan Central Parks trädkronor har skådespelarensemblen samlats för att tala om arbetet med Mother!. Filmen, präglad av bibliska referenser, har sagts vara en sorts metafor för klimathotet och jordens undergång.

– Jag har en återkommande mardröm där jag försöker varna min omgivning för en överhängande fara, berättar Michelle Pfeiffer i Interview Magazine. En katastrof är på väg, men ingen lyssnar på mig. Så känns den här filmen, det är Darren som säger ’Vakna!’.

Michelle Pfeiffer växte upp i Santa Ana, Kalifornien och inledde karriären som snabbköpskassörska. Efter att ha vunnit skönhetstävlingen Miss Orange County flyttade hon till Los Angeles för att bli skådespelerska.

Helt utan skolning fick hon sitt genombrott med rollen som Elvira Hancock i Scarface 1983. Hon minns sin audition mot Al Pacino.

– Den pågick i tre månader och jag var livrädd för jag visste att Al Pacino inte ville att jag skulle få rollen. Han hade sett mig i Grease 2, kan du klandra honom? Jag var så nervös. Slutligen kallade de till provfilmning, jag tänkte att det var över och slappnade äntligen av. Det var den sista restaurangscenen där de bråkar, så jag släppte loss och började kastade tallrikar som flög över rummet och plötsligt var det blod överallt. Alla sprang fram till mig, de trodde att jag skurit mig, men så tittar jag över och ser att det är Al Pacino som blöder. Så fick jag rollen.

Filmen följdes av dramat Farligt begär och den ikoniska rollen som Catwoman i Batman. Michelle Pfeiffer berättar att hon ständigt oroar sig för att avslöjas som en bluff.

– Jag har en konstant rädsla för att bli påkommen som en bedragare. Jag fick precis ett mail från regissören Steve Kloves som gjorde The fabulous Baker boys där han frågade hur det gick med nya filmen. Jag svarade: ’Du känner mig, det känns som att jag förstör filmen’. För jag sade samma sak när vi arbetade ihop: ’Jag gör ett hemskt arbete’.

Hon menar att den sviktande självkänslan bottnar i bristen på skolning.

– Jag tror det beror på att jag började arbeta tidigt och inte har någon klassisk teaterskolning. Jag var inte förberedd utan fick lära mig skådespela inför världens ögon. Så jag har alltid haft en känsla av att folk en dag kommer inse att jag är en bedragare, att jag inte vet vad jag sysslar med.

Michelle Pfeiffer har alltid varit kräsen gällande filmroller. Hon tackade nej till Basic instinct, När lammen tystnar, Sömnlös i Seattle och Thelma & Louise. Nu försöker hon ha en mer avslappnad hållning till arbetet.

– Jag har varit väldigt självkritisk och tvingats bli mer förlåtande mot mig själv. Det finns en perfektionist i mig och skådespeleri är inte perfekt. Jag har insett att det inte kommer hjälpa mig att titta på dåliga tagningar. För mig har upplevelsen av att skådespela blivit viktigare än resultatet.

När hon nu gör comeback är det med tre stora filmer samma år: Mother!, Mordet på Orientexpressen och HBO-dramat Wizard of lies. Trots en rad dramalektioner arbetar hon fortfarande på samma sätt.

– Jag har gått på många dramaklasser i efterhand och lärt mig från duktiga teaterlärare, men jag tror ändå inte att mitt arbetssätt har förändrats särskilt mycket. Jag går fortfarande på instinkt.

Följ oss på Facebook!

Vi ger dig riktigt bra saker att läsa, titta på och inspireras av!

Facebook

Till Toppen