Annons
X
Annons
X

Michael Wolf: Jag är visselblåsaren

I en intervju i Dagens Industri svarar nu Swedbanks sparkade vd Michael Wolf på anklagelserna om marknadsmissbruk.

– Om det är detta anmälan handlar om så är det jag själv som är whistleblowern, säger han till Dagens Industri.

Turbulensen i Swedbank
[object Object]
Michael Wolf säger till DI att han själv har anmält. Foto: Yvonne Åsell

Det var tidigare i dag som det blev känt att Swedbanks sparkade vd Michael Wolf anmäls av banken för finansmarknadsbrott.

I ett pressmeddelande bekräftar banken att en anmälan har skickats in till Finansinspektionen enligt reglerna om rapporteringsskyldighet i marknadsmissbrukslagen.

Men Michael Wolf är själv helt oförstående till detta. Han säger till Dagens Industri att det hela handlar om regelefterlevnaden när det gäller hans egen pensionsdepå, som förvaltas av Swedbanks enhet för private banking. Sedan reglerna ändrades i somras så har hans aktiedepå inte rapporterats av enheten på ett korrekt sätt i förhållande till de nya reglerna.

Annons
X

**Han hade informerats **om detta av bankens enhet för regelefterlevnad (compliance), och också fått veta att detta skulle rapporters till ordföranden. Men han har också själv rapporterat om felen till Anders Sundström, uppger han.

– Det har i efterhand visat sig att jag har godkänt affärer för min räkning i bolag som har funnits på bankens stopplistor. Jag har inte kunskap om vilka företag som finns på listorna och ska heller inte ha det. Om det är detta anmälan handlar om så är det jag själv som är whistleblowern, säger han till Dagens Industri.

Han förklarar att han inte fått signaler om att felen skulle vara brottsliga.

– Både compliancechefen för storbolagsenheten, som har ansvar för stopplistan, och koncernens compliancechef, gjorde bedömningen att detta inte var marknadsmissbruk, inte för min egen del eller för de andra i koncernledningen.

Han beskriver sin relation till Anders Sundström som god. Dagens Industri undrar om han har fiender som nu utnyttjar situationen.

– Alla som sitter högt upp har vänner och fiender.

Han tycker att det hela känns mycket obehagligt.

– Otroligt obehagligt och orättvist. När det bara var en uppsägning så kände jag inte så mycket men det här är annorlunda. Det är viktigt för mig att värna min heder.

**Michael Wolf har ännu **inte hört något från Ekobrottsmyndigheten. Han säger till Dagens Industri att han är oskyldig till brott.

– Det är viktigt för mig att sköta transaktioner på ett bra sätt och därför har jag haft private banking och jag är säker på att jag aldrig har varit i närheten av insiderbrott. Jag är helt övertygad om att utredningen kommer fram till samma sak.

Annons

Michael Wolf säger till DI att han själv har anmält.

Foto: Yvonne Åsell Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X