Recension

Hide and seekMichael Mantler - Hide and seek

Under strecket
Publicerad
Annons

Som en intighetens profet står han rätt ensam inom jazzen. Carla Bley som han samarbetat med under tidsperioder har ju åtminstone sin galghumor. Michael Mantler har hela tiden under sin karriär varit trogen mot ett inre noll-läge, vilket gett enastående tolkningar av Samuel Beckett. Nu också av Paul Auster från pjäsen Hide and Seek om den innehållslösa kommunikationskollaps som kan vara våra samtal.
Inspelningen är gjord med danska musiker som Mantler under lång tid samarbetat med. Han har ju också lämnat New York och bor sedan något decennium delvis i Köpenhamn. Där har han skrivit för Danska radions storband men också för orkestrar och band i övriga Europa.
Det som gör denna cd så bra är inte alls nolläget utan den sinnrika kraften i kompositionerna. Rösterna från Robert Wyatt och Susi Hyldgaard flätas in i ett känslospel till en märklig kontrast av personligt och anonymt samtidigt. Precis som ofta i Paul Austers texter ger Mantlers musik en upplevelse av vardaglighet och overklighet. Det är vackert.

Erik Centerwall

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons