Michael Jacksons karriär står på spel

I morgon startar rättegången mot superstjärnan Michael Jackson i USA. Artisten står anklagad för sexuellt utnyttjande av unga pojkar och om han döms riskerar han upp till 18 års fängelse. Kungen av pop befinner sig i sitt livs viktigaste juridiska tvist, långt viktigare än alla försäljningskrig.

Under strecket
Publicerad
Polisens foto av Michael Jackson

Polisens foto av Michael Jackson

Annons

De enda som kan glädjas åt morgondagens rättegång är staden Santa Maria i Kalifornien där det hela avgörs. I och med processen mot Michael Jackson bättrar staden på sin besöksstatistik ordentligt.
Den lokala tidningen, Santa Maria Times, beräknar de tillresta journalisternas parkerings- och kontorsavgifter till över 250 000 kronor i månaden. Hotellen är fullbokade av tusentals reportrar, fotografer, tillresta fans och nyfikna turister. Och besökarna lär stanna länge, processen beräknas nämligen pågå en god bit in på hösten och har redan utnämnts till århundradets rättegång av amerikanska tv-kanalen ABC.

För alla övriga inblandade är det en långdragen och trist historia som närmar sig sin slutpunkt. Megaidolen Michael Jackson, 46 år gammal med bland annat världens mest sålda studioskiva Thriller på meritlistan, står åtalad för ett flertal fall av sexuellt utnyttjande av unga pojkar på sin ranch Neverland i Kalifornien vintern 2003.
Dessutom är han misstänkt för att ha konspirerat och försökt hindra
potentiella vittnen från att berätta sina historier.
De tusentals sidorna undersökningsmaterial är dock belagda med sekretess och få uppgifter har läckt ut. Bara de inblandade parterna känner till vilken bevisning som ligger bakom åtalet.
Det enda världen egentligen vet är att Michael Jackson nekar till brott och att det gjorts två husrannsakningar på den enorma ranchen Neverland. Den första i november 2003 och den andra i december förra året. Dessutom har delar av vissa förhörsprotokoll läckt ut. Där berättar en nu 14-årig pojke om hur Jackson tafsat på honom och hur artisten bjudit på alkohol för att få honom mer samarbetsvillig.

Annons
Annons
Annons