Michael Jackson fyller 50

Bland allt som skrivits om 50-årsjubilaren sedan det tidiga 90-talets första skandaler är det lätt att glömma bort anledningen till varför Jackson från första början finns i våra medvetanden. Nämligen musiken.

Under strecket
Publicerad
Annons

Tillsammans med producenten Quincy Jones skapade han åtminstone två av den komersiella pophistoriens allra största ögonblick i albumen Off the wall och Thriller. Men även innan dess gjorde han starka avtryck, såväl med Jackson 5 och sedermera med The Jacksons. När Jackson 5:s debutalbum släpptes 1969 hade det dittills så patenterade Motown-soundet börjat tappa mark till andra mer progressiva riktningar inom soulen och funken, men ändå lyckades kvintetten med det osannolika konststycket att skjuta sina första fyra singelsläpp till den absoluta topplaceringen på Billboard-listan. Mycket tack vare att det var snabba med att influeras av bland andra Sly & The Family Stone och sedan stöpa om det till mer barnvänlig soulfunk. Deras andra album innehåller bland annat en coverversion av George Clintons I bet you, vilket visar på ett piggt framåtblickande mot vad som komma skulle under det tidiga 70-talets funkrevolution. Men även spår som Michael Jacksons egna Ben, där han som 13-åring sjunger ömt om sin vänskap med en råtta, är förvånande stark än idag.

The Jacksons var lite av en passage mellan barnsångaren och den vuxna Jackson, men album som Destiny (1978) och Triumph (1980) är väl värda, och inte lika uttjatade komplement till senare solo-Jackson. Deras Can you feel it, inte minst den effektfyllda videon, är ett mästerstycke i en blandning av kosmisk disko och forcerad funk.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons