X
Annons
X
Recension

Pilgrimage Michael Brecker

Det går inte att bortse från att Michael Brecker slutförde inspelningarna av Pilgrimage bara några månader innan han, vid 57 års ålder, avled i januari. Fast även om det ger en sorgkant på lyssningen så är Pilgrimage ett snyggt och värdigt sista statement från en av de stora saxofonisterna.
Med ett all star team runt sig – Pat Metheny, Herbie Hancock, Brad Mehldau, John Patitucci och Jack DeJohnette – flyter det på med en beundransvärd men kanske något återhållen precision i de snyggt konstruerade Brecker-kompositionerna.
Men som på hans tidigare soloplattor är det inte kompositionerna, som i ärlighetens namn är rätt anonyma, utan kompet och de solistiska insatserna som förtjänar att uppmärksammas. Gitarristen Pat Metheny, som brukar få till det, sitter visserligen mest och mumlar denna gång, men Jack DeJohnette har ett energiskt och polyrytmiskt krispigt driv rakt igenom. Av pianisterna, som spelar på olika spår, väljer jag Herbie Hancocks livfullhet före den mer akademiskt lagda Brad Mehldau.
Men mest är det förstås Michael Breckers album. Med sin konturskarpa ton och sin kameleontiska förmåga att fritt röra sig mellan pop, funk, fusion och jazz har han för länge sedan skrivit in sig i musikhistorien.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X