Annons
Recension

HederMetoo-thriller som växer för varje avsnitt

 Eva Röse, Alexandra Rapaport, Wilma Lidén och Julia Dufvenius i ”Heder”.
Eva Röse, Alexandra Rapaport, Wilma Lidén och Julia Dufvenius i ”Heder”. Foto: Johan Paulin/Viaplay

Lite Stieg Larsson, lite nordic noir, lite depraverad Stockholmsöverklass – och en grundkurs i könsmaktsordning. Nya Viaplay-thrillern ”Heder”, om mäns våld mot kvinnor, är så samtida som den kan bli.

Under strecket
Publicerad

Trailern är en riktig skämskudde, men låt inte det avskräcka er från serien: ”Heder” är bättre än så. Spelplatsen är en liten advokatbyrå som specialiserat sig på våldsbrott mot kvinnor, ett evighetsarbete förstår man, och ett djupt tröstlöst sådant. I inledningen pågår en rättegång mot en hög telekomchef som står anklagad för att ha våldtagit och försökt strypa en femtonårig flicka, men de anklagelserna blir han strax frikänd från varpå storyn kickar igång, och innan första avsnittet är till ända har vi en död journalist, en prostitutions-app och den blodigaste barfotapromenaden sen Ronette Pulaski vinglade hem över den där bron i ”Twin Peaks” för snart 30 år sen. 

Kvinnorna som driver byrån ihop är gamla kompisar från juristlinjen i Uppsala och delar också på en smutsig hemlighet som verkar leda tillbaka till studieåren: via murriga flashbacks ser man gänget kånka runt på en död kropp som de sen tänder eld på ute i skogen.

Annons
Annons
Annons