Annons

Ivar Arpi:Metoo gör alla kvinnor till offer

I Frankrike har ett hundratal kvinnor – däribland skådespelerskan Catherine Deneuve – skrivit under ett upprop mot #metoo som de menar uppmuntrar till en ”obehaglig angivarkultur”.
I Frankrike har ett hundratal kvinnor – däribland skådespelerskan Catherine Deneuve – skrivit under ett upprop mot #metoo som de menar uppmuntrar till en ”obehaglig angivarkultur”. Foto: Markus Schreibe/AP
Publicerad

Alla som har följt amerikansk utrikespolitik är bekanta med hur mission creep fungerar. Det börjar som en välavgränsad militär operation. Man ska bara straffa talibanerna och al-Qaida. Det slutar med det längsta kriget i USA:s historia. Och det pågår fortfarande – så sent som sommaren 2016 skickade Storbritannien fler trupper till Afghanistan.

Något som liknar mission creep sker även begrepp. Sexuellt utnyttjande, till exempel. För några år sedan startade nätkampanjen #prataomdet, som bestod av vittnesmål om sexuella övergrepp. Något som många kritiker påtalade var att berättelser om regelrätta övergrepp blandades med förvisso olyckliga, men inte brottsliga eller särskilt grova, händelser. Uppropet #metoo följer tyvärr samma mönster.

Annons
Annons
Annons