Ivar Arpi:Metoo gör alla kvinnor till offer

I Frankrike har ett hundratal kvinnor – däribland skådespelerskan Catherine Deneuve – skrivit under ett upprop mot #metoo som de menar uppmuntrar till en ”obehaglig angivarkultur”.
I Frankrike har ett hundratal kvinnor – däribland skådespelerskan Catherine Deneuve – skrivit under ett upprop mot #metoo som de menar uppmuntrar till en ”obehaglig angivarkultur”. Foto: Markus Schreibe/AP
Under strecket
Publicerad
Annons

Alla som har följt amerikansk utrikespolitik är bekanta med hur mission creep fungerar. Det börjar som en välavgränsad militär operation. Man ska bara straffa talibanerna och al-Qaida. Det slutar med det längsta kriget i USA:s historia. Och det pågår fortfarande – så sent som sommaren 2016 skickade Storbritannien fler trupper till Afghanistan.

Något som liknar mission creep sker även begrepp. Sexuellt utnyttjande, till exempel. För några år sedan startade nätkampanjen #prataomdet, som bestod av vittnesmål om sexuella övergrepp. Något som många kritiker påtalade var att berättelser om regelrätta övergrepp blandades med förvisso olyckliga, men inte brottsliga eller särskilt grova, händelser. Uppropet #metoo följer tyvärr samma mönster.

Annons
Annons
Annons