Annons

Meteorexplosionen fångad på film

Under fredagsmorgonen exploderade en meteorit på runt tio ton över Uralbergen i Ryssland, en unik händelse som fångades av olika kameror i regionen. Men om den träffat jorden bara någon minut senare hade den lika gärna kunnat slå ner i Malmö.

– Hade bara jorden varit vriden på ett annat sätt så hade det varit södra Sverige, kanske Malmö, som hade fått den, säger Patrik Norqvist, doktor i rymdfysik vid Umeå universitet.

Publicerad
Den här videon är tyvärr inte tillgänglig

OLIKA VINKLAR: SE NYA TV-BILDER PÅ METEOREN

Efter fredagsmorgonens meteoritnedslag över Ryssland har har minst 1 200 människor skadats, däribland minst 200 barn, skriver TT-Interfax. Två personer från staden Kopesjk ska vara allvarligt skadade. Minst 48 personer har fått läggas in på sjukhus, skriver nyhetsbyrån AP.

Det rör sig till största del om skador från glassplitter. Enligt forskare krossade tryckvågen fönster på en yta av 100 000 kvadratmeter. Tusentals byggnader har fått skador efter explosionen.

Enligt Patrik Norqvist, doktor i rymdfysik vid Umeå universitet, hade meteoriten kunnat slå ner i södra Sverige om nedslaget inträffat omkring en minut och 40 sekunder senare.

Annons

– Det finns ingenting som säger att den skulle slå ner i Ryssland. I och med att vi pratar om ungefär 300 mil, och jorden rör sig runt solen med tre mil per sekund, så det rör sig om ungefär 100 sekunder. Hade bara jorden varit vriden på ett annat sätt så hade det varit södra Sverige, kanske Malmö, som hade fått den, säger Patrik Norqvist.

Den ryska Vetenskapsakademin uppskattar stenens tyngd till kring tio ton och säger att meteoren exploderade någonstans mellan 30 och 50 kilometer över jordytan. Kraften i explosionen motsvarade enligt forskarna en atombomb på flera kiloton.

På marken berättar boende i regionen kring Uralbergen om ljussken och kraftiga dån.

Marina arbetar i växeln hos ishockeylaget Traktor Tjeljabinsk och hade varit på jobbet en halvtimme när smällen kom.

– Klockan var tjugo minuter över nio när vi såg något stort komma på himlen och vi trodde först det var ett flygplan. Efter några minuter hördes en häftig explosion, så vi trodde det var en flygplansolycka, säger Marina, som inte vill uppge sitt efternamn, på telefon till SvD.

– Vi arbetar i ett ganska nytt hus, så här klarade sig fönsterrutorna och vi hade inga problem med elektriciteten. Men i äldre hus exploderade fönstren och flera områden var utan el. Tack gode Gud att det slutade ganska fort.

Huvudort i området är Tjeljabinsk, strax öster om Uralbergen, som är Rysslands nionde största stad, med 1,1 miljoner invånare.

På fredagskvällen kommer en asteroid – ett mycket större objekt med en egen omloppsbana – att passera på rekordnära avstånd till jorden, till och med in emellan jorden och några satelliters omloppsbanor, men enligt astronomer är det bara en ”kosmisk slump” att meteoren över Ryssland kom så nära i tid.

Den amerikanska rymdstyrelsen Nasa lämnade följande kommentar:

”Banan är en helt annan än den bana som asteroid 2012 DA14 har, vilket gör den till helt orelaterad. . . I videor av meteoren så kan man se den passera från vänster till höger inför den uppstigande solen, vilken innebär att den färdades från norr till söder. Asteroid DA14:s bana går i motsatt riktning, från söder till norr.”

Vad kan du om rymden?

Testa dina kunskaper om rymden! quiz.svd.se Vad vet du om rymdresor? quiz.svd.se Brinnande klot störtar mot jorden svd.se

SvD.se

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons