Annons
X
Annons
X

Metangas väcker hopp om liv på Mars

Astronomer i USA har upptäckt stora utsläpp av metangas på Mars. Gasens källa är okänd men kan ha producerats av någon form av mikrober, antingen levande eller döda.

Bestickande är att gasen förekommer tillsammans med vattenånga, vilket ger en antydan om att det faktiskt kan vara levande organismer som ligger bakom utsläppen.

Men forskarna påpekar att källan lika gärna kan vara icke-biologisk, och härröra från vulkanisk aktivitet på planeten.

Metan, som består av kol och väte, är en relativt vanlig gas på jorden. Den är mest känd för sin växthuseffekt som är flera gånger starkare än den uppvärmning som koldioxiden åstadkommer. Över 90 procent av allt metan som finns i vår atmosfär har producerats av levande organismer; växter, djur och bakterier. Den resterande delen har geologiskt ursprung.

Annons
X

Forskarna, som redovisar upptäckten i den vetenskapliga tidskriften Science (090115), har använt sig av så kallade spektrometrar — optiska instrument som mäter bland annat infraröd strålning – vid tre teleskop på Hawaii. Med dessa har man granskat 90 procent av ytan på Mars under tre Mars-år, vilket motsvarar sju år på jorden.

Det var på sommaren 2003 som de största mängderna av metan noterades. Vid ett tillfälle var koncentrationerna förbluffande stora, enligt beräkningarna cirka 19 000 ton. Detta är lika stora mängder som producerats vid enstaka stora utsläpp från metankällor på jorden.

Frågan är vad som skulle kunna åstadkomma så stora mängder av gasen på Mars. Inga kända källor existerar på planetens yta, och många forskare väntar nu spänt på kommande studier där man ska försöka lokalisera ursprunget.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Om gasen har producerats av mikrober handlar det om att fastställa dess ålder. Den kan härröra från levande organismer, eller från livsformer som för länge sedan är utdöda. Oavsett vad som skulle bli svaret, vore det det första beviset för liv utanför jorden och en milstolpe i utforskningen av universum.

  Roland Johansson/TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X