Annons

Metalscenen växer snabbt i Botswana

I Botswana finns en av södra Afrikas snabbast växande metalscener . För femton år sedan hade få ungdomar här sett en elgitarr i verkligheten, men kombinationen av hängivna fans och teknikutveckling i ett av Afrikas rikaste länder har snabbt skapat en subkultur att räkna med.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Stux Deamon är sångare och gitarrist i Wrust, ett av Botswanas största metalband.

Foto: JOHAN PERSSON

Metal Orizon var Botswanas första metalband. De har just börjat orka göra musik igen efter en tung förlust 2003. Gitarristen Spencer Sekwababe insjuknade och dog.

Foto: JOHAN PERSSON

Botswanas metalscen skiljer sig inte särskilt mycket från systersscenerna i väst. Läderkläderna sitter lika bra i 30-gradig ökenhetta som i brittiskt snålregn.

Foto: JOHAN PERSSON
Foto: JOHAN PERSSON
Foto: JOHAN PERSSON
Foto: JOHAN PERSSON

Stux och Master bär in utrustning i garaget i deras villa, på landet utanför Botswanas huvudstad Gabarone. Här har de sin replokal -tillräckligt långt från grannarna för att slippa klagogmål.

Foto: JOHAN PERSSON

GABORONE, BOTSWANA.

”FUCK YOU!” En kille i skinnpaj med nitar och Iron Maiden-tröja stövlar fram till en annan kille i identisk utstyrsel, som svarar med att köra upp långfingret och vråla ett lika högt: ”FUCK YOU!” Sedan faller de ihop i en våldsam kram, dunkar varandra i ryggen och skriker i kör: “FUCK THEM ALL!!!”

Annons
Annons
Annons