Mest utländskt i svenska kanaler

På fredag får Sverige ännu en ny svensk tv-kanal: TV4 ­Science Fiction. Men SvD:s granskning av en veckas utbud visar att innehållet inte är så svenskt i svenska kanaler. De visar fler amerikanska program än svenska.

Under strecket
Publicerad
USA dominerar bland de utlandsproducerade tv-programmen.

USA dominerar bland de utlandsproducerade tv-programmen.

Foto: /GRAFIK: ALEXANDER RAUSCHER
Annons

Antalet svenska tv-kanaler har ökat lavinartat de senaste åren. Bara i Svenska Dagbladets tablåer kan man nu räkna till 16 stycken och fler finns. Men programutbudet är inte lika svenskt. Under en mätperiod motsvarande en vecka, fredag den 8 februari till torsdag 14 februari, visar det sig att bara 38 procent är svenska produktioner. Tv-kanalerna domineras av framför allt amerikanska och brittiska produktioner. USA är störst med hela 44 procent av utbudet i svenska kanaler.

Kanalerna skiljer sig mycket åt i sina utbud. Bland de fem största SVT1, SVT2, TV3, TV4 och Kanal5, även kallade ”The Big five”, visar SVT1 flest svenska program. Under SvD:s granskningsperiod var hela 85 procent sven­ska produktioner i den kanalen. Men i SVT:s sändningstillstånd står också klart och tydligt att de har ett särskilt ansvar för att värna det svenska språket. Någon exakt siffra för hur stor andel svenska program de ska sända finns däremot inte.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons