Mest för den nostalgiske deckarläsaren

Under strecket
Publicerad
Annons

Boris Akunin
Leviathan. Ett fall för Fandorin
Övers: Kristina Rotkirch
229 S. Norstedts. CA 318:-

En viktig känsla i den moderna ryska kulturen är nostalgi, nostalgi efter det förlorade Sovjetunionen, kanske efter Stalintiden med lag och ordning eller ännu hellre efter Ryssland före revolutionen. Det är ofta en nostalgi som leker med det förflutna och just också erkänner att det kanske aldrig varit riktigt som man föreställer sig det.
En genre som passar utomordentligt bra för att uttrycka nostalgi är den gammaldags detektivromanen. Conan Doyle eller Agatha Christie förmedlar ett England som inte finns och kanske aldrig funnits.
Ett gammaldags liv som genom sin gedigna oföränderlighet och harmoni ger en perfekt bakgrund till de förfärligaste mord.
Vad skulle då inte göra sig bättre än en rysk nostalgisk detektivroman? Det är just det som den ryskspråkige författaren Boris Akunin skriver och med stor framgång. Namnet är en pseudonym för Grigorij Tjchartisjvili med en blinkning till 1800-talets
anarkistledare Bakunin, och denna humoristiska blinkning till genren och till historien är karakteristisk för Akunins framställningskonst över huvud taget. Han har gett ut detektivromaner som utspelar sig i gammal rysk kyrkomiljö och bland ryska förrevolutionära terrorister.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons