Messing järnhård om 3G-villkor

De svenska 3G-näten ska byggas ut som planerat. Telebolagen, med Telia i spetsen, kan glömma alla krav på nya mildare villkor. Post- och telestyrelsen borde tvärtom se till att byggtakten skruvas upp.

Under strecket
Publicerad
– Som politiker får jag ett nytt arbetsverktyg med 3G. Det kommer många andra också att få och inom sjukvården kan 3G underlätta mycket. Det säger it- och teleminister Ulrica Messing.

– Som politiker får jag ett nytt arbetsverktyg med 3G. Det kommer många andra också att få och inom sjukvården kan 3G underlätta mycket. Det säger it- och teleminister Ulrica Messing.

Annons

Det är det kärva budskapet från it- och teleministern Ulrica Messing. Hon håller också på att förbereda en ny it-proposition som mer tar sikte på alla nya mobil- och bredbandstjänster än på utbyggnaden av själva infrastrukturen.
Men den ligger drygt ett år fram i tiden och just nu står den dyra utbyggnaden av de nya 3G-näten i fokus. För flera år sedan lovade telebolagen högtidligt att de skulle bygga så stora nät att alla svenskar fick tillgång till 3G. De fyra licenserna gick också till de bolag som lovade den mest omfattande utbyggnaden. Men nu är intresset för att bygga inte lika stort. Vid årsskiftet täcktes omkring 70 procent av svenskarna av de nya mobilnäten. Det innebär att den absolut dyraste delen återstår att bygga, på glesbygden där det är få användare.

– Det här är ett stort skifte. Inte minst för de möjligheter 3G för med sig för andra branscher. Vi håller fast vid att alla svenskar ska ha tillgång till 3G, säger Ulrica Messing.
Och då menar hon också 3G i form av helt nya nät. De idoga försök som Telia gör att få en ändring till stånd, så att man på glesbygden bara behöver göra en mycket billigare förbättring av dagens mobilnät, ger Ulrica Messing inte mycket för.
– Vi ska inte ha en slags A-teknik i de mest tätbefolkade områdena och en B-teknik i resten av landet, där det är mer glesbefolkat. Det är viktigt att vi har samma standard i hela landet, säger Ulrica Messing.
Att bygga ut med tekniken edge, som Telia vill, ger dessutom andra nackdelar. För det första skulle det missgynna konkurrenterna till Telia som i ett fall inte ens har ett gammalt nät att förbättra. Dessutom skulle man i glesbygden få en teknik som senare inte kan förbättras på samma sätt som i riktiga nya 3G-nät.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons