Krönika

Ola Wenström:Messi och Guardiola återförenas snart i City

Ola Wenström

En underskrift och ett leende. Med ett enkelt pennstreck och ett okamouflerat minspel förvandlades fotbollens största möjliga transfer genom tiderna från ett långskott till så gott som i mål. Pep Guardiola och Leo Messi återförenas snart i Manchester City.

Under strecket
Publicerad
Leo Messi och Pep Guardiola i Barcelona 2011.

Leo Messi och Pep Guardiola i Barcelona 2011.

Foto: Manu Fernandez/AP
Annons
Leo Messi och Pep Guardiola i Barcelona 2011.

Leo Messi och Pep Guardiola i Barcelona 2011.

Foto: Manu Fernandez/AP
Leo Messi och Pep Guardiola i Barcelona 2011. Foto: Manu Fernandez/AP

Nej, det var inte det som nästan hände Norges nödlandslag, Erik Hamréns utslagna gäng eller Sveriges förbundskaptenslösa trupp som var veckans betydande fotbollshändelse; det var en underskrift och en uppenbarelse i nordvästra England. I ett nafs ändrades förutsättningarna för hela den internationella spelplanen. Pep Guardiola förlängde sitt kontrakt med Manchester City och plötsligt är allt utstakat och kartan en annan. Leo Messi lämnar förmodligen Barcelona innan Donald Trump överger Amerikas vita hus eller Lena Hallengren ens utvärderar sin egen pandemiska politik.

En fotbollsflytt av magnummagnitud kan vara en månad bort. Inte mycket mer. I en tid då det mesta är svårt och oförutsägbart var det oerhört lätt att läsa Guardiolas läppar och orsaken till lystern i ögonen. Den barnsligt bubblande supermanagern var inte i närheten av något slags pokerface. Kanske kunde han inte. Möjligen gjorde han inte ens ett försök. Alldeles uppenbart var det inte bara två ytterligare år som boss i City han var storbelåten över; inom kort har han både ess, trumf och joker i sin hand. Spelaren som tog Pep Guardiola från utmärkt till ypperlig, från skicklig till mästerlig, kan vara hos honom igen i januari. På en något försenad mellandagsrea.

Annons
Annons

– Jag är trött på att alltid vara problemet med allt i klubben, sa Leo Messi häromdagen under sin landslagstripp.

Det är det senaste uttalandet, den här gången uppenbart uppdämt irriterat och frustrerat, av frekventa och tydliga flyttannonser från argentinaren som ville lämna Katalonien redan i somras. En uppskjuten och oundviklig exit kan bli verklighet redan i kommande transferfönster. Det ser ut att bli en fyndvara på en reahylla dessutom. FC Barcelona lämnas med en stor ekonomisk och sportslig förlust samtidigt som Manchester City är övertygat om att det tar ett avgörande steg mot den saknade titeln.

Leo Messi, med allt vad han kan och kostar, är med ett utgående kontrakt tillgänglig för en nätt halv miljard kronor. Så sent som för tre månader sedan var prislappen, utköpsklausulen, sju miljarder. För en klubb som ligger uppemot fem miljarder back är det såklart mycket att tugga i sig. Förutom prestigeförlusten att tappa det här tusentalets talisman utan att få marknadsmässig ersättning för det kommer de att ställas inför den hopplösa uppgiften att mitt under säsongen plötsligt fylla både ett makt- och kunskapsvakuum i truppen och laget.

Det blir till att knapra pipas på Camp Nou. Post Messi är nära. Peps min sa allt.

Ola Wenström är programledare på Viaplay.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons