Annons
X
Annons
X

Merkels jacka: Ett grekhån?

Angela Merkel fick ett svalt välkomnande i Aten igår. Den grekiska ilskan fick ytterligare bränsle av att förbundskanslern bar samma jacka som när hon firade det grekiska nederlaget mot Tyskland i fotbolls-EM 2012.

Merkel vid gårdagens möte i Aten med Greklands premiärminister Antonis Samaris.

Merkel vid gårdagens möte i Aten med Greklands premiärminister Antonis Samaris. Foto: SCANPIX

Det var första mötet på grekisk mark på tre år. Då valde förbundskansler Angela Merkel att ha på sig samma jacka som hon bar vid firandet av att Tyskland slog Grekland i fotbolls-EM 2012.

Bland de många arga greker som gick runt Atens gator med planscher och plakat på Angela Merkel i mustasch och med attiraljer som snarast för tankarna till Adolf Hitler fanns de som inte var sena att dra slutsatser. Om jackvalet beror på Angela Merkels smak för grönt eller en vilja att medvetet referera till Tysklands dominans, både inom sport och ekonomi, så fanns det mer än en protestant som med säkerhet skulle ge sin röst åt det senare alternativet.

Under mötet med Greklands premiärminister Antonis Samaras sa Angela Merkel enligt nyhetsbyrån Direkt att Tyskland och Grekland försöker lösa problemen tillsammans. Tyskland ska enligt Merkel hjälpa Grekland att uppnå tillväxt och med att få tillgång till resurser från europeiska investeringsbanken, EIB. Förbundskanslern sa också att den tuffa vägen är värd mödan och kommer att bli framgångsrik, om än inte över en natt.

Annons
X

• LÄS MER: ”Tårgas vid Merkels Greklandsbesök”

På Atens gator togs orden emot med skepsis. Tyskland är en av de största bidragsgivarna till den stödfond som har förhindrat Grekland från att begäras i konkurs. Angela Merkel ses därför av många greker som boven i dramat, som utnyttjat att Grekland har varit beroende av nödlån från EU och IMF sedan maj 2010. För att få rätt till lånen har Grekland implementerat en serie av budgetnedskärningar, skattehöjningar och höjt pensionsåldern. Ytterligare åtstramningar om 13,5 miljarder euro krävs under de närmaste två åren för ytterligare lån.

Minnet av matchen mellan Grekland och Tyskland väckte blodflödet i de redan sårade grekerna, Tyskland vann i juni mot Grekland med fyra mål mot två. I brittisk press kallades matchen för ”the ultimate grudge match”.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Under tisdagen visade 50 000 demonstranter visade sitt missnöje med Merkels besök. 7 000 poliser hade stationerats i Aten för att hålla demonstranterna på avstånd från Angela Merkel. 200 personer omhändertogs av polis.

  • LÄS OCKSÅ: ”Mario Monti vill förbjuda negativt euro-prat”

  Annons
  Annons
  X

  Merkel vid gårdagens möte i Aten med Greklands premiärminister Antonis Samaris.

  Foto: SCANPIX Bild 1 av 2

  Merkel firar vinsten i kvartsfinalen mot Grekland under fotbolls-EM tidigare i år.

  Foto: SCANPIX Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X