Rolf Gustavsson:Merkels efterträdare måste hantera Putin

Rolf Gustavsson
Foto: AP

Tyskland går till val i ett självupptaget introvert politiskt klimat. Det stora intresset koncentreras på olika regeringsalternativ.

Publicerad
Annons

Skillnaderna mellan alternativen ligger alla inom den statistiska felmarginalen. Likväl väntar Europa på besked från Tyskland i de tunga strategiska utrikespolitiska utmaningar som följer av rollen som EU:s centralmakt. Till arvet efter Angela Merkel hör att hantera ett av de allra svåraste problemen för Tyskland och Europa. Det heter Ryssland.

Tysklands enande och Sovjetunionens upplösning markerar en ny fas i relationerna mellan Tyskland och Ryssland. Den dominerande tanken i Tyskland har sina rötter i den östpolitik som formulerades av Willy Brandt och Egon Bahr: förändring genom närmande. Intensiva ekonomiska, politiska och kulturella kontakter skulle stegvis luckra upp diktaturerna och säkra stabila förhållanden i Europa. Helsingforsavtalet kan ses som en kröning av den linjen. Ryssland uppfattades som en pålitlig strategisk partner på väg att demokratiseras.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons