Annons

Lotta Lundberg: Merkels efterträdare – vad Adenauer absolut inte drömde om

Med Angela Merkels sorti går Tyskland högerut och landets ”välkomstkultur” lär övergå i hårdare tongångar mot asylsökande. På fredag får vi veta vem som ersätter kvinnan som blivit en symbol för Europatanken och den liberala demokratin. Kommer den personen att kunna motsvara omvärldens förväntningar?

Publicerad

Vem kommer att efterträda Angela Merkel? En uppkäftig konservativ bög? Ett stingsligt styrelseproffs med egna privatplan? Eller kvinnan som kallas Mini-Merkel?
Det är vad som fyller pratsofforna och nyheterna i Tyskland för närvarande. Den som på fredag blir vald till kristdemokratiska CDU:s nya ledare är förmodligen också den som blir partiets kanslerkandidat i valet 2019.

Och inte bara Tyskland följer partiledarvalet i Hamburg med spänning och oro. I hela världen har Angela Merkel gjort sig känd som ett slags ankare, den stabila konfliktlösaren, som alltid återkommer till mänskliga rättigheter och sin uppväxt i diktaturen DDR. Hur blir det när hon försvinner?

Angela Merkel vinkar tillsammans med Annegret Kramp-Karrenbauer i samband med att den sistnämnda valdes till CDU:s generalsekreterare i februari i år. På fredag kan hon komma att väljas till Merkels efterträdare.

Foto: IBL Bild 1 av 2

En av dessa tre tar över efter Angela Merkel: Friedrich Merz, Annegret Kramp-Karrenbauer och Jens Spahn.

Foto: IBL Bild 2 av 2
Annons
Annons
Annons
Annons