Annons
X
Annons
X

Merkel varnar för tuffare tider

Förbundskansler Angela Merkel uppmanar tyska folket att ha mer tålamod. I sitt nyårstal varnar hon för att konjunkturen under 2013 blir ännu kärvare, rapporterar BBC.

Det tyska valet ser ut att bli en rysare för Angela Merkel.
Det tyska valet ser ut att bli en rysare för Angela Merkel. Foto: FABRIZIO BENSCH/REUTERS

I sin nyårshälsning till det tyska foket varnade Angela Merkel för att skuldkrisen i euroområdet långt ifrån är över. Uttalandet går därmed på tvärs mot vad den tyska finansministern Wolfgang Schaeuble sade i förra veckan om att den värsta krisen nu är över. Enligt Merkel börjar de reformer som hittills sjösatts för att ta itu med problem visserligen bära frukt men att mycket återstår att göra. I sitt tal som sändes i BBC på nyårsafton uppmanade hon därför tyskarna till ytterligare tålamod.

- Det ekonomiska läget kommer inte att bli lättare utan snarare svårare i år. Men låt inte detta bryta ned oss, det bör istället sporra oss. Det reformer vi har infört börjar få genomslag men vi måste ha tålamod. Krisen är långt i från över och vi måste hitta rätt balans.

Tyskland har haft en tongivande roll i EU:s krishantering vilket fått många tyska väljare att reagera mot ytterligare räddningsåtgärder. I allmänhet verkar dock väljarna ge Merkel gott betyg för sitt sätta att hantera krisen, rapporterar BBC.

Annons
X

Tidigare i höstas sänkte den tyska regeringen prognosen för tillväxten under 2013 från 1,6 procent till 1,0 procent. Centralbanken har samtidigt varnat för att Tyskland kan vara nära recession i början av 2013.

Angela Merkel var samtidigt noga med betona att Tyskland under 2012 hade den lägsta arbetslösheten sedan återföreningen 1990, rapporterar BBC.

SvD Näringsliv

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Det tyska valet ser ut att bli en rysare för Angela Merkel.

  Foto: FABRIZIO BENSCH/REUTERS Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X