Merkel väcker stor nyfikenhet

Under strecket
Publicerad
Annons

Perspektiv | På väg till USA
BONN När Angela Merkel i dag träffar president George W Bush för första gången som förbundskansler är förväntningarna högt ställda. Båda sidor ser mötet som en chans att reparera förhållandet mellan USA och Tyskland som är belastat sedan Irakkriget.
I Washington tas Merkel emot med en uppmärksamhet som går utöver det mesta. Hon inkvarteras i presidentens gästhus mitt emot Vita huset. Efter en middag med bland annat förre centralbankschefen Alan Greenspan och de tidigare utrikesministrarna Henry Kissinger och Colin Powell träffar hon på morgonen tunga kongressledamöter. Tre timmar är sedan vikta för mötet med Bush.

Kontrasten till Gerhard Schröders frostiga snabbvisit förra året kunde knappast vara större. Då fick den socialdemokratiska förbundskanslern vänta pinsamt länge på ett gemensamt fototillfälle med Bush.
Även Merkel är kritisk till Irakkriget. Hon har krävt svar på frågor om CIA-flygningarna och de påstådda CIA-fängelserna i Europa. Och hon har öppet kritiserat
fånglägret vid Guantanamo och krävt att det stängs.
Men även om Tysklands nya ledare inte drar sig för att tala klarspråk så är man i Washington övertygad om att hon inte kommer att använda en bland de tyska väljarna populär USA-kritik för egna politiska syften.

Annons
Annons
Annons