Annons

Merkel: ”Tyskland förknippas med hopp”

Flyktingsituationen är den största utmaningen Tyskland har ställts inför sedan återföreningen 1990, säger vice förbundskansler Sigmar Gabriel på en presskonferens med Angela Merkel.

– Detta innebär att vårt land förändras, men jag är säker på att det kan bli en positiv förändring, säger förbundskansler Merkel.

TT
Uppdaterad
Publicerad
Angela Merkel hyllas på många håll i Europa, här i Budapest.
Angela Merkel hyllas på många håll i Europa, här i Budapest. Foto: Reuters

**Den tyska regeringen **beslutade under måndagen att frigöra ytterligare sex miljarder euro (cirka 56 miljarder kronor) för att ta emot flyktingar. Bara under helgen kom ungefär 20 000 personer från Ungern via Österrike, och även i dag väntas flera fullsatta tåg till München.

Även Frankrikes president François Hollande har haft en pressträff. Landet kommer att ta emot 24 000 flyktingar de närmaste två åren i enlighet med en plan från EU-kommissionen. Enligt uppgifter till nyhetsbyrån AFP innebär planen att Tyskland kommer att ta emot drygt 31 000 flyktingar.

Angela Merkel redogjorde i direktsändning för hur de nu anslagna sex miljarder euro ska användas, till bland annat nya asylboenden. Merkel tackade de tusentals frivilliga som anmält sig för att hjälpa till, men underströk att man välkomnar ännu fler frivilligkrafter.

Annons

– Det glädjer mig att Tyskland blivit ett land som många förknippar med hopp. Men det handlar ju om hela landet, inte om mig, sade Merkel, som svar på frågan om hur hon känner inför de hyllningar hon fått från flyktingar, ledarkollegor och många andra runtom i världen.

– Steg för steg måste vi utveckla ett gemensamt svar. Den flyktingpolitik vi har i EU i dag fungerar inte. Det behövs en gemensam lösning. Vi ska arbeta för en enhetlig asylrätt inom EU, avslutade hon presskonferensen.

Angela Merkel på måndagens presskonferens.
Angela Merkel på måndagens presskonferens. Foto: Reuters

Efter Ungerns, Österrikes och Tysklands beslut att släppa fram bland annat syrier som befann sig i Budapest har 20 000 nått Tyskland sedan i fredags, uppger Christoph Hillenbrand, talesman för området Oberbayern, enligt Reuters. Ombord de tåg som väntas fram till måndag eftermiddag finns enligt Hillenbrand ytterligare 2 500 flyktingar.

Många slussas direkt vidare till andra tyska städer, eftersom ingen ledig kapacitet finns för att ta hand om folk i München.

Men kristdemokrater i delstaten Bayern, allierade till förbundskanslerns CDU, är kritiska till beslutet och anklagar Merkel för att ha sänt "helt fel signal till resten av Europa".

– Det finns inget samhälle som klarar något som detta. Den federala regeringen behöver en plan här, sade Bayern-ledaren Horst Seehofer efter att ha konstaterat att det är ohållbart att Tyskland tar emot nästan alla flyktingar som vill till Europa.

Tyskland räknar med ett inflöde av cirka 800 000 flyktingar och andra migranter i år. Landet har en befolkning på drygt 80 miljoner, så det motsvarar alltså ganska exakt en ny invånare per 100 tyskar.

Annons
Annons

Angela Merkel hyllas på många håll i Europa, här i Budapest.

Foto: Reuters Bild 1 av 2

Angela Merkel på måndagens presskonferens.

Foto: Reuters Bild 2 av 2
Annons
Annons
Annons
Annons