Annons
X
Annons
X

Merkel stärks i tyska valet

Angela Merkel och CDU ser ut att sitta kvar och kan möjligen bilda en ny tysk regering med Socialdemokratiska SPD. Enligt den första vallokalsundersökningen får Angela Merkels CDU 42,9 procent av rösterna. Men glädjen kan bli kortvarig för CDU-anhängare då koalitionspartnern FDP går mot ett dåligt val.

Av SvD, TT
(uppdaterad)
CDU-anhängare jublar när de första vallokalsundersöknigarna visar framgångar för Angela Merkel.
CDU-anhängare jublar när de första vallokalsundersöknigarna visar framgångar för Angela Merkel. Foto: MICHAEL KAPPELER/AP

Den första vallokalsundersökningen, som kom in vid 18 svensk tid när vallokalerna stängt, visar att Merkels parti CDU får nära 43 procent av rösterna.

Miljöpartiet Die Grünen tar 8 procent av rösterna medan socialdemokratiska SPD når 26 procent. Det euroskeptiska AfD, Alternative für Deutschland, får 4,8 procent. Alltså strax under spärren på fem procent.

– Den stora frågan nu är om AfD kommer in i förbundsdagen eller inte. Det gör att det blir det svårt för Merkel att bilda regering. Men läget är högst osäkert nu, säger Therese Larsson Hultin, SvD:s utrikesanalytiker.

Annons
X

Hur en framtida tysk regering kan se ut avgörs alltså om AfD kommer in eller inte.

Merkel lovar tyskarna ”fyra goda år till”. Hon kallar segern för ett ”superresultat” men säger att det är för tidigt att diskutera koalitionsplaner, rapporterar Reuters.

Utanför CDU:s valvaka var Merkel-anhängarna avvaktande när resultatet från de första vallokalsundersökningarna kom. Man gladde sig åt det egna partiets framgångar men oroade sig för koalitionspartnern FPD:s bleka resultat på runt 5 procent, rapporterar TT:s reporter på plats i Berlin.

Om FDP inte klarar sig över femprocentsspärren är det första gången sedan 1949 som partiet inte sitter i förbundsdagen, enligt AFP.

Tv-kanalen ARD:s mätning visar liknande siffror, men ger Merkels CDU 42 procent av rösterna och FDP 4,7 procent.

Totalt 62 miljoner tyskar är röstberättigade. Drygt en tredjedel av de röstberättigade har under valkampanjen beskrivit sig som tveksamma.

Opinionsundersökningar har ändå pekat på att 59-åriga Merkel som vunnit smeknamnet ”Mutti”, alltså ”Mamma”, kommer att få fortsätta regera - frågan är med vem.

Om inte FDP kommer in i förbundsdagen får sannolikt SPD, De gröna och vänsterpartiet Die Linke totalt sett fler mandat än CDU/CSU. SPD och De gröna har dock avvisat tanken på ett regeringssamarbete med Die Linke, som har sitt ursprung i det gamla östtyska kommunistpartiet.

I stället har de flesta analytikerna räknat med en återgång till systemet 2005–09 då CDU/CSU regerade tillsammans med SPD i en så kallad ”stor koalition”.

För Merkel ger FDP:s resultat smolk i en annars välfylld glädjebägare. Vallokalsundersökningarna tyder på att förbundskanslern inte bara gjort sitt eget klart bästa val – jämfört med 33,8 procent 2009 och 35,2 procent 2005 – utan också partiets bästa på över 20 år.

Sedan 2009 regeras Tyskland av en koalition mellan kristdemokratiska CDU, dess bayerska systerparti CSU samt liberala FDP. För att regeringen ska kunna fortsätta ograverat även efter årets val krävs sannolikt att CDU/CSU och FDP tillsammans får fler mandat än samtliga övriga partier.

Det troligaste resultatet är att den nuvarande regeringen inte får majoritet och att i stället en ”stor koalition” bildas mellan CDU/CSU och socialdemokratiska SPD, precis som 2005-2009.

Förbundskanslerposten hamnar i så fall med största sannolikhet hos CDU/CSU, som väntas bli klart största parti.

De drygt 80 000 vallokalerna runt om i landet slog upp portarna klockan åtta på morgonen. Till skillnad från i Sverige delar ingen ut röstsedlar utanför vallokalen då man inte får bedriva valpropaganda i anslutning till vallokaler.

Men på Hermannplatz i stadsdelen Neukölln i Berlin står Robert Nrsic och delar ut valbroschyrer, pennor och skohorn för socialdemokratiska SPD.

– Vi har en 24-timmarskampanj och är kvar här till klockan 16. Jag var här till klockan 4 i natt.

I lördags hade de sällskap på torget av De gröna och Piratpartiet men nu är de ensamma kvar. Robert Nrsic är nöjd med kampanjen.

– Många har haft frågor som vi har kunnat ge bra svar på. Och vi kan säga att vi arbetar när de andra partierna sover.

Fru Grylewiez i stadsdelen Wedding i Berlin lägger sin röst på socialdemokraterna SPD.

– Jag hoppas att de får tillräckligt många röster för att kunna förändra något, säger hon till TT.

”Jätte utan ledarambitioner” blog.svd.se

Berlin TT och SvD.se

Annons
Annons
X

CDU-anhängare jublar när de första vallokalsundersöknigarna visar framgångar för Angela Merkel.

Foto: MICHAEL KAPPELER/AP Bild 1 av 4

Angela Merkel.

Foto: MARKUS SCHREIBER/AP Bild 2 av 4

Angela Merkel på valdagen i Tyskland.

Foto: MICHAEL SOHN/AP Bild 3 av 4

Stort pressuppbåd när Merkel lägger sin röst i Berlin.

Foto: GERO BRELOER)/AP Bild 4 av 4
Annons
X
Annons
X