Merkel öppet kritisk till Putin

BONN Angela Merkels första möte med president Vladimir Putin sedan valet till förbundskansler inledde i går ett nyktrare och mer distanserat förhållande till Ryssland, helt annorlunda än Gerhard Schröders och Putin ryggdunkande kompisrelation.

Under strecket
Publicerad

Angela Merkel markerade tydligt att hon vill ha en rent affärsmässig relation med Vladimir Putin

Annons

Medan Schröder och hans hustru Doris häromåret firade nyårsafton med paret Putin på deras datja utanför Moskva är Merkel angelägen om att ha ett rent professionellt och affärsmässigt förhållande till den ryske presidenten.
– Vi har haft en mycket öppen dialog, sa Merkel efter mötet med Putin där hon bland annat tog upp kritiken i väst mot Moskvas politik i Tjetjenien.
Distansens underströks av att de båda ledarna samtalade med varanda med hjälp av en tolk, trots att Merkel talar flytande ryska och Putin är suverän på tyska sedan åren som KGB-agent i östtyska Dresden

Efter överläggningarna med Putin mötte Merkel representanter för NGO:s, från staten fristående organisationer, och aktivister från ryska medborgarrättsgrupper, något som Schröder eller tidigare tyska regeringschefer aldrig någonsin gjort.
I en intervju i veckotidningen Spiegel som publicerades samma dag som Merkel anlände till Moskva kritiserade hon bland annat den nya ryska lagstiftningen som sedan årsskiftet försvårar arbetet för ickestatliga organisationer.
– Jag önskar att Ryssland går en så demokratisk väg som möjligt, sa Merkel. Men man ska också tänka på att Ryssland har en annan utgångspunkt och att det inte går att rent schematiskt överföra våra föreställningar om demokrati, manade hon.

Annons
Annons
Annons