Annons
X
Annons
X

Merkel och Obama bjuder in Hollande

Tysklands förbundskansler Angela Merkel gratulerade Francois Hollande till segern i det franska presidentvalet och bjöd in honom till Berlin. En inbjudan kom även från president Obama.

Av AFP, TT
(uppdaterad)

Merkel, från kristdemokratiska CDU, stödde öppet Nicolas Sarkozy i presidentvalet. Men nu måste hon samarbeta med Hollande för att lösa den ekonomiska krisen i Europa.

Hollande har lovat att föra vidare det fransk-tyska samarbetet och väntas resa till Berlin så snart han svurits in på presidentposten den 16 maj.

Även Storbritanniens konservative premiärminister David Cameron gratulerade Hollande till segern.

Annons
X

Resultatet får stora konsekvenser för Europa, som kämpar för att komma ur den finansiella krisen, och för Frankrike, euroområdets näst största ekonomi och permanent medlem av FN:s säkerhetsråd.

Camerons åtstramningar på hemmaplan står i motsats till Hollandes tro på en av regeringen driven tillväxt.

Den brittiske premiärministern stödde Sarkozy i inledningen av hans presidentvalskampanj. Trots en turbulent relation önskade Cameron Sarkozy lycka till.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Sarkozy och Cameron drabbade samman om nya kapitalkrav för banker, som Storbritannien vägrade att underteckna men som Hollande lovat att omförhandla.

  Även USA:s president Barack Obama sällade sig till gratulanterna på söndagskvällen när han ringde upp och bjöd in Francois Hollande till Vita huset.

  – Obama gav uttryck för att han hoppas på ett nära samarbete med Francois Hollande och hans regering om en rad gemensamma ekonomiska frågor och utmaningar på säkerhetsområdet, uppger Vita husets presstalesman Jay Carney.

  När 99 procent av rösterna räknats hade Francois Hollande fått 51,7 procent av rösterna mot 48,3 för Nicolas Sarkozy.

  Den franska vänstern kan komma att följa upp socialistledaren Francois Hollandes seger i parlamentsvalet i juni, visar en opinionsmätning som redovisas av Reuters.

  I mätningen uppger 44 procent av de tillfrågade att de kommer att lägga sin röst på partier på vänsterkanten, medan 32 procent säger att de väntas stödja center- och högerpartier. 18 procent uppger att ska rösta på Nationella Fronten, siffrorna är de samma som partiledaren Marie Le Pen fick i första valomgången i presidentvalet i april.

  Socialistpartiet, De gröna och partier på yttersta vänsterkanten kan komma att ge Hollande en bekväm majoritet i parlamentet.

  I valet 2007 fick vänstern 36 procent av rösterna medan center-högerpartier fick 45,6 procent.

  ”Frankrike valde den lätta vägen” blog.svd.se

  Berlin TT-AFP

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X