Annons

Merkel medlade vid hot om turk-grekisk konflikt

Bilden från i torsdags visar ett franskt hangarfartyg för helikoptrar, som övade ihop med grekiska örlogsfartyg i Medelhavet.
Bilden från i torsdags visar ett franskt hangarfartyg för helikoptrar, som övade ihop med grekiska örlogsfartyg i Medelhavet. Foto: TT

Krigsfartyg, stridsplan och eldgivningsklara soldater: hotet om en militär konflikt mellan ärkefienderna Turkiet och Grekland mullrar allt högre i Medelhavet. Nyss avvärjdes en konfrontation som av vissa jämförs med Kubakrisen 1962.

Under strecket
Publicerad

Frankrikes president Emmanuel Macron och Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

Foto: Stephanie Lecocq/TT

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.

Foto: TT

BRYSSEL I slutet av juli, då Europas politiker var mitt uppe i hätska debatter om reserestriktioner och munskydd, rörde sig turkiska och grekiska krigsfartyg mot varandra i Egeiska havet, redo att ge eld.

18 turkiska krigsskepp färdades mot vattnen kring ön Kastellorizo, för att undersöka möjligheten att borra efter gas och olja. Den grekiska ön ligger bara två kilometer från den turkiska kusten, och regeringen i Ankara hävdar därför att vattnen som omgärdar den är turkiska. Grekland menar att ön ligger på grekiskt territorialvatten, enligt internationell lag.

Annons
Annons
Annons