Annons
X
Annons
X

Merkel kräver att attacker utreds

Förbundskansler Angela Merkel kräver att myndigheterna gör noggranna utredningar av de rapporterade attackerna mot kvinnor i Köln på nyårsnatten.

Av TT
Massövergreppet i Köln
Poliser framför centralstationen i Köln.
Poliser framför centralstationen i Köln. Foto: Hermann J. Knippertz/AP

– Känslan kvinnorna hade i det här fallet av att vara fullständigt värnlösa och utlämnade är för mig personligen inte godtagbart och därför är det viktigt att allt som hände måste komma ut i öppenhet, sade Merkel på en presskonferens på torsdagen.

Av en intern polisrapport som Spiegel Online tagit del av framgår att de poliser som var i tjänst blev överhopade av arbete och var oförmögna att hjälpa en del av dem som larmade om övergrepp.

Rapporten är skriven av en högt uppsatt tjänsteman inom den nationella polisen Bundespolizei. Enligt rapporten har tjänstgörande poliser lämnat uppgifter om "slagsmål, stölder, sexuella övergrepp på kvinnor osv".

Annons
X
Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Foto: Michael Sohn/AP

"Kvinnor, med eller utan sällskap, löpte bokstavligt talat 'gatlopp' genom massor av kraftigt berusade män som inte kan beskrivas med ord", heter det i rapporten.

Den slår fast att säkerhetsstyrkorna helt enkelt inte klarade av att få händelseutvecklingen under kontroll.

Omkring 90 kvinnor utsattes för stölder, hot och sexuella trakasserier av unga, oftast berusade, män – vilket är "en ny dimension av brottslighet" enligt polisen.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Poliser framför centralstationen i Köln.

  Foto: Hermann J. Knippertz/AP Bild 1 av 2

  Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

  Foto: Michael Sohn/AP Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X