Annons

Merkel ger Johnson 30 dagar

Tysklands förbundskansler Angela Merkel tycks vara öppen för en kompromiss vad gäller brexitavtalet. Här tar hon emot Storbritanniens premiärminister Boris Johnson i Berlin.
Tysklands förbundskansler Angela Merkel tycks vara öppen för en kompromiss vad gäller brexitavtalet. Här tar hon emot Storbritanniens premiärminister Boris Johnson i Berlin. Foto: Kay Nietfeld/DPA via AP/TT

Boris Johnson har rest till kontinenten för att föra fram Storbritanniens krav om ett nytt brexitavtal.

Där Tysklands Angela Merkel visar lite kompromissvilja konstaterar Frankrikes Emmanuel Macron att britterna har sig själva att skylla.

Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad

– Självklart kan vi inte gå med på det nuvarande utträdesavtalet, med åtgärder som antingen splittrar Storbritannien eller som låser fast oss i EU:s regleringar och handelsupplägg. . . utan att Storbritannien har något att säga till om, säger den brittiske premiärministern Johnson, sida vid sida med Tysklands förbundskansler Angela Merkel i Berlin.

I ett brev till EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk skrev Johnson att parterna helt enkelt måste hitta ett alternativ till den så kallade "backstop"-planen – den nödlösning som ska garantera att det inte uppstår en skarp gräns mellan Irland och Nordirland, men som blivit en stor stötesten för Storbritannien. Detta eftersom den håller kvar landet i EU:s tullsamarbete om den aktiveras.

Annons
Annons
Annons