Annons

Mera EU-pengar till färre aktörer

EU:s nya kulturstöd innebär mer pengar till färre organisationer. Samtidigt är Sverige bättre än någonsin på att söka pengar - i alla fall inom filmen. I år har 18 svenska produktionsbolag fått 7,5 miljoner kronor i EU-stöd genom Filminstitutets Mediadesk.

Under strecket
Publicerad

Som vanligt inom EU går det trögt. Redan för två år sedan gav EU-kommissionen förslag till ett nytt kulturprogram som ska ersätta det gamla Kultur 2000. Men processen blev försenad och beslutet är fortfarande inte formellt fattat trots att sista ansökningsdag för EU-stöden är den 28 februari nästa år.
I väntan på beslutet informerar nu Kulturrådet om det nya kulturprogrammet: det ska ge färre institutioner mer pengar över längre tid. Därför kommer det bli avgörande att ha fungerande partnerskap med andra europeiska insitutioner för att få stöd i framtiden.

– EU-kommissionen vill att kultursatsningarna ska vara stora och synliga så att det märks och ger ett långsiktigt samarbete, säger Leif Sundkvist på Kulturkontakt Sverige, Kulturrådet och Riksantikvarieämbetets EU-kulturkontor.

Annons
Annons
Annons