Jan Lumholdt:Mer känd för sin karisma än sitt skådespeleri

Roger Moore blev 89 år gammal.
Roger Moore blev 89 år gammal. Foto: Dan Hansson

Roger Moore var mer älskad för sina rollfigurer än för sitt skådespeleri. Med ofelbar finess personifierade han en välskräddad gentlemannahjälte i tv-serier och Bond-filmer.

Under strecket
Publicerad
Annons

1900-talet tas sakta men ofrånkomligen ifrån oss, inte minst när olika tongivande personligheter faller från och lämnar stora tomrum: Muhammad Ali, David Bowie och Fidel Castro är tre som på var sitt eget sätt satte avsevärd prägel på seklet som nyss gick hädan. Och nu även Roger Moore, som också i högsta grad gjorde det, och på sitt eget sätt.

I tre decennier var hans ansikte synligt över stora delar av världen, ofta via tv-apparaterna. ”Helgonet” hette den första hit-serien, där Moore spelade Simon Templar, en delvis Robin Hood-lik äventyrare (han ger dock helst de rikedomar han stulit till sig själv) som gärna även hjälper den polisstyrka han så gärna gäckar. Moore var absolut inte den förste att göra Leslie Charteris romanfigur (George Sanders gjorde en fin tolkning redan på 40-talet), men gled ansträngningslöst in i den välskräddade kostymen – icke att förglömma den Volvo P1800 som han rattade med ofelbar finess. 1962–69 gick serien, som emellanåt kunde lägga gatorna tomma när den var i etern.

Annons
Annons
Annons