Annons

Mer teknik i diktaturer ger frihet

Kritiken mot Telia Sonera behöver nyanseras. Att dra sig ur diktaturer och lämna underhållningen av tele- och internetnät i händerna på diktatorer är inte lösningen, skriver moderata riksdagsledamöterna Walburga Habsburg Douglas, Ulrik Nilsson, Christian Holm och Hans Wallmark.

Under strecket
Publicerad

För att idéer ska spridas måste människor kommunicera: mötas fysiskt eller med hjälp av teknik. Vi har det senaste året sett exempel på hur det senare banat väg för- eller åtminstone bistått utvecklingen mot demokrati i arabvärlden. Icke mindre viktig är teknik som underlättar kommunikation i Europas sista diktatur – Vitryssland.

Den senaste tidens debatt är i behov av nyansering. Telia Soneras roll i gripandet och förföljandet av oppositionella i diktaturer som Vitryssland och Azerbjadjan har fått stort medieutrymme. Men bilden av det svenska telekomföretaget som den stora boven i dramat behöver sättas i perspektiv, även om de har ett stort ansvar att göra vad de kan för att minska riskerna för missbruk av sina tjänster och produkter. Därför är det bra att de nu tagit till sig av kritiken.

Annons
Annons
Annons