”Mer problem med skärpta krav på lärarlegitimation”

Socialdemokraterna väntas på sin kongress att föreslå skärpta regler för lärarlegitimationen. Men en sådan skärpning skapar större problem i skolan med lärarbrist och alltför stora elevgrupper. Det skriver Katarina Kasmarvik, lärare i grundskolan.

Under strecket
Publicerad

En lärarlegitimation från Skolverket. Om reglerna skärpts ytterligare, varnar artikelförfattaren för värre lärarbrist och organisatoriska bekymmer på skolorna.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Katarina Kasmarvik

Foto: Privat
Annons

Lärarlegitimationen ger idag lärare rättighet att ansvara för undervisning och sätta betyg i de ämnen som läraren är behörig i. Många lärare undervisar dock i fler ämnen än de ämnen som de är behöriga i, vilket Socialdemokraterna nu vill ändra på.

Socialdemokraterna anser att läraren ska undervisa i de ämnen som denne har behörighet i, vilket kan tyckas som en självklarhet för att hålla en hög kvalitet på undervisningen. Det finns dock ett flertal frågetecken att lyfta fram kring hur den skärpta regeln skulle kunna komma att påverka undervisningen, storleken på klasserna och skolors organisationer.

Annons
Annons
Annons