Mer piratäventyr i Depps nya film

Under strecket
Publicerad
Annons

Venedig Liknelser mellan Aten-OS och Venedigs filmfestival 2004 är lätta att göra: att det inte skulle bli klart i tid och att det skulle bli oorganiserat trodde man om bägge. Men Aten klarade av det och kanske också Venedig gör det.
En ny och namnkunnig festivalchef, Marco Müller, tillträdde i våras och har lyckats med att samla fler stjärnor än i himlen, nästan i alla fall, när nu Tom Cruise, John Travolta, Nicole Kidman, Johnny Depp, Kate Winslett, Al Pacino, Lauren Bacall, Ellen Barkin, Quentin Tarantino, Scarlett Johansson med flera intar det lilla, men just nu mycket fashionabla, Lido strax utanför Venedigs ”fastland”.
Filmerna presenteras i strid ström, från åtta på morgonen till två på natten. Men en rörig organisation och försenade visningar har flera gånger stört schemat, liksom filmpolitiska demonstrationer och rykten om bombhot, vilket har förstärkt säkerhetspådragen. Trots det finns det mycket att glädjas åt, för den som hinner med.
”Finding Neverland” är en berättelse om James Matthew
Barrie, en ojämn dramaförfattare som ibland skapade odödliga succéer, varav ”Peter Pan” är den odödligaste. Johnny Depp har i huvudrollen både goda tankar i hjärtat och äventyr i blicken när han ger sig ut i Landet Ingenstans med sina krokodiler och pirater (Depp och pirater är ju något av en framgångssaga) och sin flygande huvudperson. Det är lätt att göra jämförelser med ”Ed Wood”, där titelpersonen i Depps gestaltning visade upp lika stor entusiasm och äventyrslystnad (om än inte lika stor talang) som Barrie.

För regin står ingen mindre än Marc Forster, som visar upp en helt annan och mycket mera färgstark sida än i sin förra film, den svarta ”Monster”s Ball”. Forster har skapat ett nyanserat periodstycke från sekelskiftets London i denna Miramax-produktion som måste räknas till det ofta lite grälla bolagets bästa.
Den färgstarka Mira Nair, vars ”Vanity Fair” visades häromdagen, kommer för övrigt att hitta sitt sagoland härnäst, när hon ger sig i kast med nästa Harry Potter-film. Men det är en annan

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons