Annons
X
Annons
X

Mer pengar mot cannabis

Stockholms stad lägger tio miljoner kronor på drogförebyggande arbete bland unga i 2013 års budget, en fördubbling jämfört med i år. Pengarna riktas till fältassistenter och Maria ungdom.

cannabis.
cannabis. Foto: AP PHOTO

När budgetförslaget för 2013 idag läggs fram i Stockholms stadshus, väljer den borgerliga alliansen att fördubbla anslagen för drogprevention. Framför allt gäller det då att stävja missbruket av cannabis bland unga. Totalt läggs tio miljoner kronor till förebyggande arbete mot narkotika. Två miljoner riktas särskilt till Maria ungdom. Pengar ska också användas till fältassistenter, och informationsutskick.

– Vi tycker att det här är så viktigt att vi vill fortsätta satsningen. Bland annat ser vi hos föräldrar att det finns en stor efterfrågan på kunskap - man vet när ens barn kommer hem om de druckit alkohol, men det är svårare att avgöra om de använt narkotika, säger Marie Ljungberg Schött (M), tillförordnat socialborgarråd.

De styrande politikerna vill bland annat utreda hur Maria Ungdom kan ge rådgivning via en chatt.

Annons
X

Samtidigt tycks narkotikabruket bland unga, ha planat ut efter att ha ökat mellan 2008-2010. Det visar årets Stockholmsenkät som mäter alkohol, rökning och narkotikaanvändning bland niondeklassare och gymnasieelever i årskurs 2:

• 12 procent av pojkarna i nionde klass har någon gång testat knark mot 16 procent 2010.

• Bland gymnasieelever i årskurs två är nivån oförändrad - 31 procent av killarna och 23 procent av tjejerna har någon gång provat narkotika.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  De pengar som hittills lagts på drogprevention har framför allt delats ut till stadsdelarna. På Norrmalm, där 36 procent av killarna uppger att de testat narkotika, har stadsdelen använt sig av en buss som tagit med föräldrar på en resa där skådespelare i en park spelat upp en scen om hur det går till vid försäljning av cannabis.

  Fredrik Jurdell, avdelningschef på socialtjänstförvaltningen, säger att det definitivt finns ett behov av resurser.

  – Även om vi ser att det viker, så finns det stadsdelar där över 40 procent använt narkotika. Så det är klart att behovet finns, säger Fredrik Jurdell.

  Annons
  Annons
  X

  cannabis.

  Foto: AP PHOTO Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X