Mer miljövänligt att äta svenska livsmedel

Vi bör tänka lite extra i mataffären. Genom att handla svenska livsmedel tar vi ansvar för vår miljö här där vi kan vara med och påverka, istället för att exportera miljöproblem. Det skriver fyra företrädare för LRF.

Under strecket
Publicerad
En flock med skrattmåsar bakom en plog och traktor på en åker vid Hovby utanför Kristianstad.

En flock med skrattmåsar bakom en plog och traktor på en åker vid Hovby utanför Kristianstad.

Foto: JOHAN NILSSON/SCANPIX
Annons

Sommaren är här med fiske och bad. På östkusten är många oroade av de svåra algblomningarna och på tv har vi nyligen kunnat se en film om Östersjön och de gigantiska djurfabriker i Polen och Ryssland vars utsläpp når detta innanhav. Näringsläckage från Sveriges långa kust når också Östersjön, men det är inte genom mindre svensk odling vi ska rädda havet. Tvärtom, det är dags att göra kloka val och sluta att exportera miljöproblemen.

Lite historia först. Sverige har en lång kust och allt vi gör påverkar havet. Avlopp, läckage från åkermarken och nedfall från luften.

Annons
Annons
Annons