Annons
X
Annons
X

Mer mediekritik än självkritik

Jytte Guteland.
Jytte Guteland. Foto: ULF PALM/SCANPIX

ALMEDALEN Högerns makt över tanken samt hur vänstern ska kunna återta initiativet avhandlades på ett seminarium i regi av SSU-tidningen
Tvärdrag häromdagen. Jag tror faktiskt att det jag fick uppleva var en miniversion av de konvulsioner som nu plågar arbetarrörelsen. En stundtals högst påtaglig förtvivlan vibrerade i luften och ofta gav såväl paneldeltagarna som åhörarna medierna skulden för allt dåligt.

Per Bardh, LO:s avtalssekreterare kritiserade mediebilden av kriskompromisser som förkortad arbetstid. De har tolkats som en solidarisk handling, men det är inte rätt, sade han. ”De gör det för att de är så rädda att förlora jobbet. Det är inte solidariskt.”

Visst, det är väl ingen som vill förlora jobbet, men är det verkligen osolidariskt om en lösning råkar vara bra både för mig och för alla andra?

Annons
X

”Nio av tio tidningar är borgerliga, men det är ingen som pratar om det”, sade Ann-Charlotte Altstadt, ledarskribent på
Flamman . ”Vi kommer att förlora valet 2010. Folk skulle kunna dö på gatorna och pressen skulle ändå beskriva Anders Borg som ansvarsfull.”

En eventuell valförlust nästa år skylldes därefter på den ”borgerliga mediehegemonin”. Det faktum att Socialdemokraterna har vunnit en ansenlig mängd val verkade för tillfället ha fallit i glömska…

Den enda i panelen som inte ville skylla alla motgångar på medierna var SSU-ordföranden Jytte Guteland. ”Det är inte så att bara för att vi går ut och offentliggör vår politik så kommer människor med automatik att välja S”, konstaterade hon. ”Vi
har inte alltid sett den stress som storstadsmänniskor har att få ihop sin vardag.”

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Jag tror inte att hon nämnde ordet hushållsnära tjänster, men hon smög så nära en SSU-ordförande rimligen kan våga. Altstadt drog efter andan och blev synbart irriterad. Lite senare var det dags för frågestund och panelen tillfrågades om Socialdemokraterna var ”beredda att lämna den nyliberala politiken på riktigt”.

  Häpnadsväckande. Inom rörelsen finns alltså en uppfattning att S har bedrivit nyliberal politik. Inte konstigt då att förnyelsen aldrig kommer.

  I
  går höll förresten Thomas Östros ekonomiskpolitiskt seminarium i Almedalen. Här presenterades idéerna för att motverka arbetslösheten. De stavas Spetskompetenslyft, Jobblyft och Traineejobb. Att exempelvis tjänstenäringen skulle kunna lyftas och resultera i, ni vet, riktiga jobb, kom förstås aldrig på tal.

  Annons
  Annons
  X

  Jytte Guteland.

  Foto: ULF PALM/SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X