Mer lättsmält mat kan hjälpa

Magproblem beror ofta på att man äter för mycket fibrer, och inte för lite. Det menar Elisabeth Norin vid Karolinska institutet som är expert på magens bakterieflora. Våra anlag för att hantera fibrer är mycket ­olika: var och en måste lära känna sin egen mage.

Under strecket
Publicerad
Generella råd fungerar inte på alla. Var och en måste lära känna sin egen mage, säger Elisabeth Norin, docent vid avdelningen för mikrobiologi, tumör- och cellbiologi vid Karolinska institutet.

Generella råd fungerar inte på alla. Var och en måste lära känna sin egen mage, säger Elisabeth Norin, docent vid avdelningen för mikrobiologi, tumör- och cellbiologi vid Karolinska institutet.

Foto: GUNNAR LUNDMARK
”Magproblem beror ofta på att man äter för mycket fibrer, inte för lite” Det menar Elisabeth Norin, docent vid avdelningen för mikrobiologi.

”Magproblem beror ofta på att man äter för mycket fibrer, inte för lite” Det menar Elisabeth Norin, docent vid avdelningen för mikrobiologi.

Foto: GUNNAR LUNDMARK
Annons

Tarmen är kroppens största organ. Där finns tio biljoner bakterier som tillverkar aminosyror som styr våra hjärnor.

Forskarna tvistar om det är hjärnan som har mest inflytande över magen, eller tvärtom.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons