Mer lån tycks ge bättre prutmån

Boende i kvarter med särskilt höga bolån lyckas ofta pruta ner sina räntekostnader långt mer än andra. Det visar en korsvis jämförelse mellan SvD:s bolånekarta och SvD:s räntekarta. Trenden är att bankerna ger betydligt bättre ränterabatter till boende i Sveriges tyngst belånade kvarter.

Under strecket
Publicerad

Gå in och registrera din ränta på svd.se/naringsliv/sag-din-ranta.

Annons

Det är i attraktiva områden som Strandvägen, Östermalmstorg och Lidingö som bolånetagarna skuldsätter sig mest i landet. Det visade
SvD:s bolånekarta, framtagen i samarbete med affärs- och kreditupplysningsföretaget UC. Men genom en korsvis jämförelse mellan SvD:s bolånekarta och
SvD:s räntekarta står det nu klart att i postnummerområdena med landets största bolån ger bankerna särskilt stora ränterabatter.

Ingenstans i Sverige är bolånen så höga som på Östermalm, i postnummerområdena 114 56 och 115 23. På gator som Strandvägen, Torstenssonsgatan, Ulrikagatan och Linnégatan, ligger medianlånet kring två miljoner kronor per person. Men tack vare SvD:s räntekarta går det att visa att 3-månadersräntan på de här delarna av Östermalm ofta ligger minst en halv procentenhet lägre än det prutade rikssnittet.

Annons
Annons
Annons