X
Annons
X

Mer kärnkraft ger större exportbehov

Det finska parlamentet beslöt den 1 juli att två nya reaktorer kan få byggas i Finland. Det gör att utrymmet för nya svenska kärnkraftverk blir mindre. De två nya finska reaktorerna kan maximalt vara på sammanlagt 3600 MW.

– Redan innan beslutet räknade vi med att elkraftsproduktionen i Norden kommer att öka med 5060 TWh netto, till 2020, jämfört med dagens produktion på 400 TWh, säger Lars Jacobsson, chef för strategisk planering i Norden på Vattenfall.

– Då har vi räknat bort den kolkraft som kommer att läggas ned i Danmark och Finland, och vi har tagit hänsyn till ändringar i konsumtionsmönstret.

Årlig rutininspektion på kärnkraftverket i Gundremmingen i södra Tysklnad. Till höger: Den femte finska reaktorn, Olkiluoto 3, är den första i Europa av den tredje generationen.

Foto: CHRISTOF STACHE/AP, HANNU HUOVILA/TVO Bild 1 av 6

En kopparkapsel för förvaring av utbränt kärnbränsle. Till höger: En varningsskylt för radioaktivitet visar att en kontainer på ett lager hos SFR (Slutförvaring för radioaktivt driftavfall) är fylld med radioaktivt avfall.

Foto: FREDRIK SANDBERG/SCANPIX Bild 2 av 6

Finska anti-kärnkraftsdemonstranter.

Foto: KIMMO MANTYLA/LEHTIKUVA/AP Bild 3 av 6

Linje 1: ”Kärnkraften avvecklas i den takt som är möjlig”. Linje 2: Identisk med Linje 1 med tillägget: ”Forskning och utveckling av förnybara energi­källor forceras…”. Linje 3: ”Avveckling av nuvarande sex reaktorer i drift inom högst tio år”. På tisdag är det 30 år sedan som svenska folket gick till valurnorna.

Foto: PER KLAESSON/SCANPIX Bild 4 av 6

Till vänster: Valaffisch för Linje 3: Nej till fortsatt utbyggnad av kärnkraften. Till höger: Dag Lindroth på Forsmark har prytt mössan med märken för de olika alternativen inför folkomröstningen.

Foto: DEX, Bild 5 av 6

Över 10 000 personer samlades för att demonstrera mot kärnkraften i Stockholm den 21 mars 1981.

Foto: TORBJÖRN ZADIG/SCANPIX Bild 6 av 6
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X