Mer i plånboken för de flesta 2008

2007 har varit ett händelserikt år med mycket diskussioner om bland annat avskaffandet av fastighetsskatten. Även om det säkert varit jobbigt för många att inte veta hur olika skatter skulle förändras tycker jag att resultatet har blivit bra.

Under strecket
Publicerad
Annons

Nästa år kan alla vi som arbetar glädjas åt att jobbavdraget höjs. Bor du liksom jag i en kommun som inte höjer skatten så innebär det flera hundralappar mer i plånboken. Har du så hög inkomst att du betalar statlig skatt får du ytterligare några extra hundralappar per månad med anledning av att gränsen för statlig skatt höjs. Pensionärer som inte jobbar får inget jobbavdrag men pensionerna höjs en aning. Är du förmögen kan du redan nu glömma allt om förmögenhetsskatt för den är borttagen redan från 1 januari 2007.

Beräkningsgrunden för sjuk- och föräldrapenning förändras och det medför lägre ersättningar nästa år. Men om båda föräldrarna delar på föräldraledigheten kan de dra nytta av jämställdhetsbonusen som planeras att träda i kraft i juli 2008. Det tycker jag är en mycket bra reform som förhoppningsvis kommer att medföra att fler pappor är hemma mycket med de små barnen. Föräldrar som delar föräldraledigheten delar troligen sedan också de dagar barnen är sjuka. Det är bra för kvinnorna som då förhoppningsvis får intressanta arbetsuppgifter och chans till högre lön.

Annons
Annons
Annons