Mer fåfänga på gång

Herrmode Nu är det männens tur att klä, smycka och sminka sig. Hiphopstjärnornas bling-bling och homovärlden har banat väg för en ny attityd och öppenhet för ett flärdfullt manligt mode. I Paris öppnar i dag en utställning där influenserna från 1700-talet blir tydliga.

Publicerad
Annons

Broderier, spetsar, smink och smycken. Det fanns en tid när modepynt var lika rätt för herrar som för damer.
Men det var ett tag sedan. Senast manlig fåfänga dominerade modet var egentligen när Solkungen höll hov på Versailles och Gustav III roade sig på Drottningholm i pudrade peruker, tunga parfymer, höga klackar, lyxiga brokader och snitsiga skärningar.
Sedan kom franska revolutionen med en ny livsstil och ett helt nytt mode. Den nya mörka kostymen fick som bekant ett gigantiskt genomslag. Det dröjde faktiskt ända fram till 1960-talet innan modeskapare som Pierre Cardin och André Courrege kom sig för att utmana den strikta looken, som fortfarande till stor del dominerar i dag: Kostym på jobbet, jeans eller chinos till vardags.
Men nu händer det saker.

Flärden är på gång i herrmodet. Inte i form av rouge och rosetter à la 1700-tal, och kanske ännu inte i din egen garderob. Men möjligheterna börjar yppa sig för den som vill. Och det har visat sig att det är rätt många män som vill ganska mycket med sin
egen image just nu. Det shoppas, hudvårdas och pyntas friskt. Och utbudet av modemärken, butiker, skönhetsprodukter och smycken för män ökar snabbt.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons